Aktualno

Iz sudnice u VIP ložu

Iz sudnice u VIP ložu

Dubrovnik, 10. srpnja 2012. godine. Maro i Baro samo što nisu počeli otkucavati devetu uru, u kojoj počinje svečanost otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara.

A njega još nema. Kasni… Ma, nije mu prvi put, šapuću uzvanici, valjda će stići… Samo što Zvonik utihnuo nije, kad se pojavio naš gradonačelnik iza kantuna, s hrpom spisa ispod mišice dojurio sa suđenja u Splitu. Olakšanje na licima prisutnih je vidljivo, stigao je, održat će govor…

Uspuhan, i vidljivo umoran, stao je Vlahušić pred mikrofon… Krupni grašci znoja slijevaju mu se niz čelo i lice, a po položaju krovate vidi se kako se nije stigao niti presvući. Sad će pred dubrovačkom i hrvatskom javnosti morati stati u vestitu u kojem je jutro proveo pred sutkinjom Majić…

Iz one hrpe papira koje su mu ostale pod mišicom izvlači svoj ovogodišnji govor, govor kojim želi impresionirati političku svitu i svekoliki puk dubrovački, jer, ipak je ovo govor pred nadolazeće izbore…
Dobro je, malo je doš'o sebi, počinje čitati: „Časni sude nisam kr…“ U trenutku ga je oblio hladan znoj. Kako se sad izvući?! Ha, ništa dobit će oni još jednom kolektivnu amneziju, promislio je, i sa smiješkom (kiselim, ne treba niti dodati) kao da se ništa nije dogodilo nastavio: „Uvaženi gosti, poklonici umjetnosti, drage Dubrovkinje i Dubrovčani, dragi prijatelji…“
 
ROČIŠTE OD 10. DO 13. SRPNJA
 
Ma, šalu ostavimo po strani, iako je to vrlo izgledan scenarij ovogodišnjeg Otvaranja. A ako se pitate kakve veze ima Otvaranje Igara sa suđenjem u Splitu, poveznica leži u istom datumu održavanja oba događaja.

Naime, nakon što je ročište u svibnju ove godine odgođeno zbog Pera Vićana, koji je zbog navodne bolesti (glavobolje) odgodu i tražio, Županijski sud u Splitu zakazao je novo ročište. Na upit duLista glasnogovornik Županijskog suda u Splitu potvrdio nam je kako je rasprava u predmetu protiv dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i drugooptuženog Pera Vićana zakazana 'za dane 10. do 13. srpnja 2012. godine'.

Tako bi Vlahušić mogao direktno u svečanu ložu stići iz prijevoznog sredstva (kojega god odabrao), s puta, iz Splita gdje je, dakle, cijelo jutro bio na suđenju. Onomu u kojemu je kao uskočki optuženik na optuženičkoj klupi za zlouporabu položaja i ovlasti. Zajedno s 'bratom' Perom Vićanom, koji je, eto, upravo prošlog petka nepravomoćno osuđen na deset mjeseci uvjetno,  s rokom kušnje od tri godine. No, ovaj put za aferu Vrtovi sunca, a zajedno s gradonačelnikom na optuženičkoj je klupi za drugu aferu, onu šipansku.
 
BENDŽOLA, AVION, TRAJEKT…
 
Time će se gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić još jednom naći u nezavidnom položaju jer će nakon rasprave 10. srpnja morati trkom pohitati natrag u Grad. Ne bi nikako sebi smio dozvoliti kašnjenje, ili ne daj Bože nedolazak na jedan od najvažnijih dana u godini, dan Otvaranja o kojemu nakon Feste svetog Vlaha svi još dugo pričaju. A kako to obično biva, cijela se svita državnika i uglednika slije u Dubrovnik. Gradonačelnik, za ne falit, mora održati i govor u kojem će se, vjerujemo, pohvaliti s onim što je učinio u zadnje tri godine.

Ove godine gužva bi u VIP loži mogla biti još i veća nego inače jer je na čelu Hrvatske nova Vlada Zorana Milanovića, čiji će se dužnosnici vjerojatno htjeti prezentati na Igrama. U obzir naravno treba uzeti i činjenicu da je ista politička opcija na vlasti i u Gradu i u Državi. Pa će preša gradonačelnika biti tim i veća. Tko zna, možda će i ovog puta posegnuti za spasonosnim rješenjem u vidu službenog automobila BMW 525d.

– Auto mu stoji na raspolaganju – potvrđeno nam je još krajem veljače iz Grada Dubrovnika, kad se Vlahušić, unatoč činjenici da se na sudu pojavio kao USKOK-ov optuženik, u Split zaputio službenom 'bendžolom'.

Tko zna, možda će zbog nedostatka vremena uskočiti i u kakav avion, sve ne bi li barem jednom u svom mandatu ne zakasnio na neko otvaranje, jer ipak je ovdje riječ o Dubrovačkim ljetnim igrama, čija svečanost započinje netom kad Maro i Baro rebate devetu uru. Pa neće valjda Zvonik prestati zvoniti bez njega na počasnom mjestu!

Iako su zli jezici već počeli raspredati kako zbog ovog srpanjskog ročišta gradonačelnik uopće neće održati govor, to je daleko od realnosti. Jer niti će ročište trajati od 0 do 24 sata, niti je Split na kraju svijeta. Možda gradonačelnika jedino omete gužva na Bistrini, ali tome ne može doskočiti ako ide automobilom. Možda je spas u zrakoplovu, ili pak u kakvom super brzom, megatrajektu!? O tome za Otvaranje 2013.?!

No, za kraj ne smijemo zaboraviti kako gradonačelnika već istu noć čeka mukotrpan povratak u Split, budući da se ročište nastavlja i 11., i 12. i 13. srpnja. Pa ili će propustiti Otvaranje (ne daj Bože), ili će stisnuti zube, ubiti oko u autu, avionu ili čemu već, i natrag s Galerije u sudnicu.
Tko zna, možda se i gradonačelnik prikloni već prokušanoj metodi ispričnice zbog „bolesti“.
 

Tko sve putuje na sud u Split
Novo ročište pred sutkinjom Majić na Županijskom sudu u Splitu održava se dakle u srpnju, kroz kroz četiri dana. Kako duList neslužbeno doznaje kao svjedoci su pozvani dijelom ljudi koji su trebali svjedočiti na otkazanom svibanjskom ročištu, a dijelom i novi. Naime, doznajemo kako su poziv za svjedočenje dobili sada već bivši predsjednik DPDS-a Hrvoje Macan, kao i aktualni predsjednik Denis Orlić, te Božo Milinković i Rina Lončarica. No, pozive nisu dobili aktualni i bivši tajnik DPDS-a Niko Kapetanić i Ivo Romić, čije su svjedočenja bila predviđeno za svibanj.
 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist