Županija

IZ ŠPANJOLSKE, PORTUGALA… Centri kompetencije predstavljeni stranim partnerima

IZ ŠPANJOLSKE, PORTUGALA... Centri kompetencije predstavljeni stranim partnerima

Regionalna agencija DUNEA bila je domaćin dvodnevnih partnerskih sastanaka i ITS seminara u sklopu projekta Monitoris3 u Dubrovniku, u kojima su sudjelovali su i predstavnici ostalih partnerskih organizacija – Inovacijske agencije Galicije iz Španjolske, portugalske Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovaciju Regije Veneto te Vijeće Regije Norland.

Proces pripreme i realizacije Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine predstavila je Marija Rajaković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a djelatnice Regionalne razvojne agencije DUNEA Franica Miloš i Olja Trković predstavile su prijedloge projekata pametne specijalizacije s područja Dubrovačko-neretvanske županije – Centar kompetencija za agrume i Centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.

Na sastanku je zaključeno kako je važno sagledati sve komparativne prednosti regije, što je u slučaju Dubrovačko neretvanske županije turizam, a potom se pravilno pozicionirati na tržištu te poduprijeti razvoj poslovnog ekosustava (business ecosystem). Nadalje, važno je značajnije se okrenuti istraživanju, posebice primijenjenim znanostima i ICT rješenjima.

Tijekom posjeta, sudionici su obišli i stonski Kaštio kao jedan od primjera prenamjene kulturne baštine u turističke svrhe, a čija se obnova sufinancira iz EU sredstava kroz projekt ‘Povijest na zrnu soli’, u kojem je Regionalna agencija DUNEA jedan od partnera.

Projekt Monitoris3 (Razmjena iskustava nadzornih mehanizama, indikatora i metodologija usmjerenih ka unapređenju realizacije instrumenata u okvirima strategija pametnih specijalizacija u regijama) vrijedan je 1.395.103 eura, dok je DUNEA-in budžet 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je je 85 posto sredstava proračuna. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije i trajat će do prosinca 2021

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist