Sport

Iz Slanog poslana poruka o važnosti edukacije, tolerancije i fair playa

Iz Slanog poslana poruka o važnosti edukacije, tolerancije i fair playa

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i gospodin Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih u Slanom su danas predstavili veliku nacionalnu preventivnu kampanju MUP-a i Plazma Sportskih igara mladih.

Povodom održavanja Plazma Sportskih igara mladih u 2018., Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno s Organizacijskim odborom Plazma Sportskih igara mladih i u suradnji s partnerima pripremilo je veliku nacionalnu kampanju ‘Zajedno više možemo – u akciji s policijom’. Kampanja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na ‘fair play’ igru, toleranciju i korektno navijanje.

– Djeca su razlog zašto smo danas tu i djeca su razlog zašto Plazma Sportske igre mladih postoje već 22. godine. U svim gradovima ćemo promovirati ovu akciju da bismo djeci usadili ono što Igre i jesu, a to je fair play i pozitivno ponašanje – rekao je Marić.

Ministar Božinović istaknuo je zadovoljstvo što je predstavljanje baš u Slanom i čestitao Plazma Sportskim igrama na više od milijuna sudionika kroz godine postojanja.

– Koristimo svaku priliku, svaku akciju i sve entuzijaste poput ljudi iz Plazma Sportskih igara mladih kako bismo udružili napore jer se i jedni i drugi obraćamo djeci. Moramo s djecom i mladim ljudima raditi od početka, a najbolje ih je okupiti oko sporta, jer sport ima moć da mijenja svijet i ujedinjuje ljude’ – istaknuo je ministar.

Domaćin predstavljanja, gospodin Ante Konjuh, ravnatelj Osnovne škole Slano podržao je akciju i predstavio programe koje škola provodi kroz cijelu godinu.

– Drago mi je da je naša škola odabrana za domaćina prve kampanje, što puno znači za mjesto, učenike i njihove roditelje, kako naše tako i osnovnih škola Primorje i Ston. Nadam se da će i ostale institucije prepoznati važonost edukacije djece i mladih. Naši nastavnici cijelu godinu provode aktivnosti usmjerene prema pozitivnom utjecaju na našu djecu – rekao je Konjuh.

Nakon predstavljanja ministar Božinović i Marić zapalili su baklju Plazma Sportskih igara i s krajnjeg juga Hrvatske odaslali poruku o važnosti edukacije, tolerancije i fair playa. Baklju je u pratnji učenika donio Marko Bijač, najbolji vaterpolist Europe i kapetan hrvatske vaterpolo reprezentacije.

Kao zahvalu za gostovanje i s željom da novi prvak u stolnom tenisu bude upravo iz Slanog, Plazma Sportske igre mladih donirale su stol za stolni tenis učenicima Osnovne škole. Na prvi meč učenici su izazvali Božinovića i Marića koji su pokazali svoje sportsko umijeće. Nakon Marića i Marko Bijač je dokazao da se i izvan bazena odlično snalazi u svim sportskim disciplinama pa tako i stolnom tenisu.

U sportskom dijelu programa sudjelovali su učenici osnovnih škola Slano, Ston i Primorje i okušali se u pokaznim trunirima u graničaru i malom nogometu Plazma Sportskih igara mladih i velikom pokaznom poligonu MUP-a.

Nakon paljenja plamena Plazma Sportskih igara mladih u Stonu, kampanja će nastaviti svoj put središnjim trgovima u gradovima u kojima će se održavati javne manifestacije u sklopu Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih tijekom travnja i svibnja u cijeloj Hrvatskoj.

Na svim događanjima bit će informativno – edukativni kutak za djecu i mlade, pod zajedničkim nazivom ‘Zajedno više možemo – u akciji s policijom’, u kojem će se organizirano provoditi pripremljeni paket preventivnih aktivnosti policije i partnera.

Primarnom prevencijom želi se u konačnici postići promocija razvoja i sustavnog njegovanja zdravih stilova života kod djece i mladih, posebice u njihovim formativnim godinama, a u kojima je sport primjeren i pravilan životni odabir za ispunjavanje slobodnog vremena.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2018. godini održat će se po 22. puta i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika).Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja.

U proteklu 21 godinu Sportske igre mladih okupile su preko 1.200.000 djece i mladih.

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist