Peškafondo

Iz početka…

dulist logo

Nije me bilo mjesec dana. Dugo, predugo… Vjerojatno ste se naslušali i načitali razno raznih priča i da ste puni teorija o prestanku tiskanja Dubrovačkog lista. Priča o Dubrovačkom listu mogla bi se zaključiti tek činjenicom da je recesija uzela još jedan danak.

Ne, nije nam presudio ni 'zločesti' gradonačelnik (što se znalo navoditi kao razlog), niti činjenica što ne uživamo financijske blagodati gradskog proračuna, kao mnogi drugi koji se 'zibaju na jaslama' gradskih solada. To je tek jedan dio problema i surove realnosti koju smo s ponosom prolazili. Dubrovačkom listu presudili su nepromišljeni potezi nekih ranijih Uprava koje su nedavno došle na naplatu. Blokiran je račun, ostali smo bez plaće i  jedino što smo mogli bilo je otići na berzu rada. Kukati nad svojom sudbinom.

Ili…? Stati, promisliti, skupiti snage i hrabrosti i krenuti iz početka. Da, za ovo je trebalo hrabrosti. I sve smo to napravili. Neki nisu željeli sudjelovati u ovom projektu, ali ipak ostalo nas je dovoljno. Pojačani s mladim snagama, pred Vas donosimo novu gradsku novinu.  

U ovih mjesec dana neizlaženja Dubrovačkog lista, čula sam brojne komentare naših sugrađana i s jednim bih se složila – Gradu trebaju dvije novine, treba drugo mišljenje. Ona druga strana, koja će hvaliti dobre stvari, kuditi loše poteze, prozivati pojedince za nerad, bez obzira na kojoj su funkciji, pronalaziti obične ljudske priče i sudbine. Jednom riječju biti svoj i neovisan.

Za sve Vas imam jednu molbu. Budite nam korektiv! Pišite nam kako bi bili bolji, kritizirajte nas i ispravljat ćemo se, iznosite svoje stavove, viđenja i razmišljanja o Gradu, ali i svemu onom što vas tišti podijelite s nama. Jer samo tako, zajedno, moći ćemo postati druga strana, u korist i za korist ovog Grada.
E da, duList smo. Zašto duList? A bi li manje kritika prošli s nazivom 'Crvena  Hrvatska' ili 'Danica'??? U svakom slučaju, ono što je pred vama je nova, neovisna gradska novina, što ćemo Vam jako brzo dokazati…

A izlaženje prvog broja duLista, baš se nekako poklopilo s Danom neovisnosti Republike nam Hrvatske. Na prvu, simbolika, koincidencija, a za nas nekolicinu novinara duLista možda i više od toga.

Adio Vam, do broja 2…

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović