Vaše vijesti

IZ PERA STUDENTICE Portreti obitelji Vlaha Bukovca u Mostaru

IZ PERA STUDENTICE Portreti obitelji Vlaha Bukovca u Mostaru

Vlaho Bukovac, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara. Glavni predstavnik hrvatske moderne. Prvi hrvatski slikar, čije je djelo ušlo u anale europske umjetnosti. Baš izložbom njegovih 13 remek-djela, dvaju autoportreta njegovih kćerki i nekoliko obiteljskih fotografija, koje su u vlasništvu Umjetničke galerije Dubrovnik, otvoreno je 19. ožujka Mostarsko proljeće – 21. Dani Matice hrvatske Mostar.

Izložba je nazvana ‘Portreti obitelji’ te će biti otvorena punih mjesec dana.

-Dovesti ovu izložbu u Mostar tehnički je bilo iznimno složeno i ponos je time veći što su djela ovdje. Ovo je krunski likovni događaj godine, izložba koja ulazi u gradske kulturne anale, a osobitost postava je i u tomu što, uz majstorska platna najvećega hrvatskog portretista, izlažemo i dva autoportreta njegovih kćeri Ivanke i Jelice, prvih studentica praške ALU uopće – izjavio je voditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Umjetnička platna Vlaha Bukovca u Mostar su došla u zajedničkoj organizaciji Matice hrvatske Mostar, Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije Aluminij. Marin Ivanović, v. d. ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik istaknuo je kako radovi Vlaha Bukovca nisu samo dio prošlosti, već odražavaju i trenutno stanje društva. Bukovčev osjećaj odbačenosti i žaljenje što u domovini ne pronalazi sreću nije isključivo subjektivan motiv, već uključuje sve ljude koji se i dan danas sele iz države.

-Imao je izuzetnu društvenu ulogu, jer je bio nositelj društvenih aktivnosti u Zagrebu, utemeljivši prvi pravi izložbeni prostor – Umjetnički paviljon i Društvo hrvatskih umjetnika koje je okupljalo mlade i progresivne slikare. Zbog tog čina i sukoba s ministrom bogoštovlja i nastave Izidorom Kršnjavim, Bukovac je napustio Zagreb i otišao u Prag gdje je živio dvadesetak godina, do svoje smrti 1922. godine – naglasio je Marin Ivanović, v. d. ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.

Činjenica da je slikao od svojeg djetinjstva čini ga predanim umjetnosti. Zbog toga, iako je začetnik hrvatske moderne, obilježio je i faze impresionizma, realizma i simbolizma. Nastupio je ukupno 72 puta na skupnim i samostalnim izložbama u više zemalja svijeta i izlagao na drugomu i na petomu Venecijanskom bijenalu. Najviše je priznat po portretima. Prva zapažena djela je ostvario u San Franciscu te mu je iz toga opusa najznačajnije djelo Sultanija.

U Parizu su njegova dva djela primljena na pariški Salon, a to su Crnogorka na obrani i Le grande Iza. Potonje djelo mu je osiguralo uspjeh u europskim kulturnim krugovima, a prvo djelo je omogućilo Bukovcu da postane prvi hrvatski slikar, koji je ušao u anale europske umjetnosti.
Za razvoj hrvatskog slikarstva je učinio mnogo; započeo je hrvatsku modernu, otvorio radionicu zagrebačku šarenu školu, za Hrvatsko narodno kazalište je naslikao Hrvatski narodni preporod, naslikao je Gundulićev san…

Vlaho Bukovac je važan za Hrvatsku, jer ju je svojim djelima predstavio svijetu. Ovom izložbom ‘Portretima obitelji’ može se zamjetiti koliko mu znači njegova obitelj, koliko je važno da svijet zna njihovu vrijednost. A sada Mostar ima priliku vidjeti to.

Tekst i foto: Anđela Jurišić

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist