Aktualno

IZ ČISTA SRCA USTA ISTINU GOVORE Moćnik ‘Sveca svega svijeta’ stiže u nedjelju u Dubrovnik

IZ ČISTA SRCA USTA ISTINU GOVORE Moćnik 'Sveca svega svijeta' stiže u nedjelju u Dubrovnik

Moći svetog Antuna Padovanskog ovu nedjelju, 18. ožujka oko 17 sati dolaze u Župu sv. Mihajla, koja, prema riječima župnika don Roberta Ćibarića, ima tu milost da drugi put u našoj Domovini ugosti prepoznatljivi moćnik ‘Sveca svega svijeta’.

Naime, prvo hodočašće svečevih moći bilo je upriličeno na Svetom Duhu u Zagrebu davne 1995. godine, prigodom proslave 800. obljetnice njegovog rođenja.

Povodom dolaska moćnika u Dubrovnik, don Robert je održao i konferenciju za medije istaknuvši kako će otac Egidije Canil, redovnik konventualac, koji već desetljećima prati spomenuti moćnik ovom prigodom predati u trajno vlasništvo Župi sv. Mihajla moći sv. Antuna ex massa corporis (od samoga tijela). Radi se, naime, o moćima najvišeg stupnja ili kako se to stručno kaže prvoga stupnja ili kategorije.

-Za ovaj milosni dar dobivanja moći izrađen je srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika, rad akademskog umjetnika prof. Hrvoja Ljubića iz Zagreba. Darovani moćnik s moćima sv. Antuna će blagosloviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u utorak, 20. ožujka na misi u 18 sati, kada ujedno i započinje pobožnost prvog od trinaest utoraka sv. Antuna – istaknuo je don Robert.

-Sveti Antun nam ima stvarno puno toga za poručiti, kako te 1995. godine kada je njegov moćnik bio u Zagrebu, tako i danas, odnosno kroz sva vremena – istaknuo je don Robert Ćibarić, dodavši kako se i sv. Antun suočio s moralnom krizom svoga vremena.

-Uvijek u toj povijesti ima tamnih vremena pokvarenosti, ali i svijetlih svjedočanstava pravednosti. Vjerujemo da će upravo ovaj dolazak moći biti svjetlo u tami svega onoga što možda doživljavamo na osobnoj razini kroz prisutnost zla i grijeha. Nadamo se da će sv. Antun i njegova prisutnost među nama kroz ove moći potaknuti svakoga od nas da nastojimo živjeti putem svetosti i putem Evanđelja – rekao je don Robert istaknuvši kako je dolazak moći predviđen u nedjelju u 17 sai u pratnji padra Egidija Canila i fra Nikole Rožankovića.

U četiri dana, koliko će moći sv. Antuna boraviti u Dubrovniku, očekuje se dolazak oko 20 tisuća hodočasnika, a najavljen je dolazak hodočasnika i izvan granica naše Biskupije iz Splita, Zadra i Šibenika te dijela Hercegovine.

-Imamo dosta bogat program duhovne naravi pri čemu smo željeli obuhvatiti sve kategorije ljud, a drugi dan je posvećen našima starima i bolesnima, kada ćemo obići domove za stare i nemoćne, dok će trećeg dana moćnik biti i u bolničkoj kapeli – rekao je don Robert.

Naglasio je i kako su ove moći prepoznatljive jer se radi o bisti sv. Antuna u kojoj su sadržane dvije kosti, rebrena kost blizu srca i kosti samoga grla. Poruka je ovog moćnika da iz čista srca usta istinu govore jer je sveti Antun poznat kao propovjednik, veliki zagovornik i zaštitnik svakog čovjeka koji mu se utječe.

IZ ČISTA SRCA USTA ISTINU GOVORE Moćnik 'Sveca svega svijeta' stiže u nedjelju u Dubrovnik

 

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist