Vaše vijesti

IVO MIHAJLOVIĆ S LOPUDA ‘Ispravite grešku i vratite mještanima istezalište za barke’

Lopuđanin Ivo Mihajlović obratio nam se s problemom koji, prema njegovim riječima, već dugi niz godina muči Lopuđane. Riječ je o, kako naglašava, ‘izdavanju lopudske rive privatnim koncesionarima, a da se pri tom nije mislilo na stotinjak lopudskih baraka’.

-Gdje i kako ih svaku godinu istegnut’, oprati, popravit’, piturat’ i vratit’ u more? Prije se to radilo na izvlačilištu kod crkve Svetoga Nikole Lopud – započeo je ovaj Lopuđanin svoj dopis koji je uputio i Uredu gradonačelnika, Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, Mjesnom odboru Lopud, Županijskoj lučkoj upravi te Odjelu za komunalne djelatnosti Grada Dubrovnika.

-Kao što je vidljivo iz ZK izvadka, prije 100-tinjak godina na česticu zemlje broj 1050/2 ‘Uknjižuje se pravo neograničene služnosti istezanja baraka, istezanja mreža, prolaska pješice i sa životinjama te paše na teret čest. zem. 1050/2 , a na korist: Općinari porezne općine Lopud’. Ovo pravo dano poreznim obveznicima Lopuda nikada nije povučeno. Ne znam po kojoj osnovi je ono oduzeto Lopuđanima poslije 100 godina. Do Domovinskog rata preko zime su tu bili istegnuti brodovi Hotela Lopud i poneke barke mještana otoka, gdje se obavljao popravak i radovi s plastikom, drvetom i slično. Nakon Domovinskog rata ova čestica je dana u koncesiju te se ona sada koristi kao terasa ugostiteljskog objekta. Otada mještani Lopuda tu više ne mogu istezati svoje barke pa se snalaze kako znaju i umiju. Uz tu poziciju nalazi se istezalište baraka s ugrađenim mehanizmom za izvlačenje pa je samim time vidljiva namjena ovoga dijela lopudske rive – ističe Mihajlović dodavši kako bi vraćanjem te čestice sva zagađivanja nastala popravkom baraka bila dovedena na jedno mjesto gdje bi se lagano sve očistilo.

-Samim time što svi živimo od turizma, što se na tim istim plažama kupaju naša djeca i unuci, prisiljeni smo ovakvom čudnom odlukom strugati plastične barke u pržinu plaža na Lopudu. Mišljenja sam da ovu veliku grešku treba hitno ispraviti i da je sada pravi momenat za to jer je to jedina lokacija gdje se barke mogu sređivati. Greška napravljena iza Domovinskog rata neka se ispravi za vrijeme rata sa korona virusom do dolaska novih turista. Napomena onima koji izdaju koncesijska odobrenja: neka samo pročitaju ZK izvadak  i sve će im biti jasno. Vjerujem da ćete ovo sada riješiti i time izbjeći nepotrebna prikupljanja potpisa mještana Lopuda, tužbe, žalbe i slično – zaključio je ovaj Lopuđanin.

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.  

Izvadak iz zemljišne knjige

Pročitajte još

Fra Nosić o ‘srpskim ikonama’ u Maloj braći: ‘Ako smo pravoslavni, zašto ste na nas pucali’ 1991.

Dulist

MARKO-MIŠO MUJAN Naherene petokrake

Dulist

ŠALJE ČITATELJICA IZ GRUŽA Dva mala guštera uživaju na suncu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija