Kultura

Ivo i Vinko Brešan u sklopu programa Igara

U sklopu popratnog programa „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“ ostvarenog u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, bit će, u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana, izvedena pripovijetka „Bez odraza“ iz zbirke „Mrtvima ništa ne treba“ Iva Brešana, u utorak, 19. kolovoza u 21:30 sati u atriju palače Sponza.

Bard hrvatske književnosti, Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist. Napisao je dvanaest romana i više od dvadeset drama, od kojih su mnoge postavljene na scene hrvatskih, slovenskih, poljskih i drugih kazališta. Autor je i sedam scenarija za filmove. Dobitnik je više nagrada uključujući i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor 2001. i Nagradu Emanuel Vidović 2010. godine također za životno djelo.

Svih pet pripovijetki u njegovoj zbirci „Mrtvima ništa ne treba“, izašloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, angažiran u obrani elementarne etičnosti, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka „Bez odraza“, koja za temu ima ugovor s vragom, čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

Scensku prilagodbu pripovijetke radi Vinko Brešan, međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj koji je sa svojim zadnjim filmom „Svećenikova djeca“ postao prva osoba u povijesti hrvatske kinematografije čija je čak tri filma pogledalo više od sto tisuća gledatelja, od kojih se dva („Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Svećenikova djeca“) nalaze na prvom i drugom mjestu najgledanijih filmova od osamostaljenja. Nedavno je na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh s velikim uspjehom premijerno izvedena „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u njegovoj režiji.

U „Bez odraza“ udovicu Sonju Kos igra Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović utjelovljuje odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog – Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a autor Ivo Brešan pojavljuje se na sceni kao Vrag osobno.

Pročitajte još

Jedinstvena renesansna izložba stigla u obnovljeni samostan Gospe od Špilice na Lopudu

Dulist

OBNOVLJEN KNEŽEV DVOR U PRIDVORJU ‘Gospodski gaj’ iz kojeg su Konavlima vladali Gundulić i Palmotić

Iva Dedo

Završnica ciklusa barokne glazbe sa Sinkovskim koja se ne propušta

Dulist