Kultura

Ivanino cvijeće u Pisi

Ivanino cvijeće u Pisi

Dvojezično poetično ostvarenje „Život cvijeća – La vita dei fiori“ dubrovačke pijanistice Ivane Marije Vidović od petka do nedjelje bit će među mnoštvom knjiga izloženo na poznatom Pisa Book Festivalu.

U dvorani Sala Blu, na Piazzi dei Congressi u Pisi održat će se i glazbeno – poetično predstavljanje ove knjige i glasovirskog ciklusa, bit će govora o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević koja je sa svojim istoimenim glasovirskim ciklusom inspirirala pijanisticu da napravi ovaj odličan skok u medij riječi iz Dorinog medija glazbe.
Zbirka pjesama je pisana na hrvatskom jeziku, no prevedena je i na talijanski od same autorice, urednice Vere Ambre, a recezent i lektor je Edoardo Cillari. Predgovor ovom pjesničkom kupletu napisale su dr. Ana Dalmatin i talijanska spisateljica Silvia Cikron Corbellini. Knjigu je islustrirao William Trivelli, a naslovnicu izradila Marusja Brautović.

„Verlainov stih iz pjesme «Umijeće pjesništva»: «Glazbe nek svud i uvijek ima» najbolje ilustrira prožimanje i stapanje pjesničkih riječi Ivane Marije Vidović i tonova iz ciklusa za glasovir «Život cvijeća» Dore Pejačević. Ivana Marija Vidović je ovim jedinstvenim ostvarenjem spoznala i izrazila vrijednost glazbe Dore Pejačević davši joj dimenziju nadvrijednosti, što životu i djelu jedne i druge umjetnice daje odbljesak vječnosti“, zapisala je dr. Ana Dalmatin
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist