Kultura

IVAN VIĐEN Dubrovnik uspjeh duguje lazaretima

IVAN VIĐEN Dubrovnik uspjeh duguje lazaretima

Ta ustanova je bila esencijalna za dubrovačku trgovinu, dakle sve ono što je izgradilo Dubrovnik i njegovo bogatstvo, jer da nije bilo lazareta i tog odnosa prema putnicima i trgovcima ne bi bilo ničega što danas uživamo – naglasio je Ivan Viđen prilikom svog predavanja u utorak navečer na temu ‘Dubrovački lazareti: prvorazredan spomenik zdravstvene kulture’.

– Koliko nam je poznato, zaista je dubrovački zakon o karanteni prilikom dolaska ljudi iz 1377. godine prvi takve vrste u europskim državama. Po tome je poseban, a osim toga dubrovački lazareti na Pločama su doista prvorazredan arhitektonski spomenik zdravstvene kulture, jer treba znati da Lazareti na Pločama nisu bili samo građevina, oni su bili državna ustanova Dubrovačke Republike koja je imala svoju strukturu, svoje upravitelje i pravilnike – istaknuo je.

Iako su lazareti kao takvi postojali i u drugim tadašnjim europskim državama, Dubrovčani su svojim zakonom i institucijom lazareta postavili presedan. Sam naziv karantene označavao je 40 dana, iako u stvarnosti u karanteni se često ostajalo mnogo kraće, podsjeća Viđen.

Inače, predavanje se održalo u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod kao dio projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, uz administrativno vodstvo Regionalne agencije DUNEA uz još 10 partnera.

– Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude pod zajedničkim brendom ‘Putevima prošlosti’. Hrvatski restauratorski zavod ima nekoliko segmenata s kojima sudjeluje u projektu, a jedan su upravo ova predavanja za javnost. Prvo predavanje iz ciklusa bilo je vezano za obrambene utvrde Dubrovačke Republike izvan grada, da se maknemo iz centra pozornosti starog grada. Za temu Lazareta se odlučilo jer taj spomenik je dio svakodnevnog prostora, da se skrene pažnja na važnost takvih spomenika – rekla je Nađa Lučić, voditeljica Restauratorskog odjela Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist