Zanimljivosti

Ivan Šimić predstavio knjigu ‘Hercegovac s razlogom’

Ivan Šimić predstavio knjigu 'Hercegovac s razlogom'

Knjiga „Hercegovac s razlogom“ kolumniste Ivana Šimiću predstavljena je večeras u klaustru franjevačkog samostana Male braće u organizaciji Matice hrvatske.

Uz autora, knjigu su predstavili fra Josip Sopta, d.r Jure Burić i novinar Slobodne Dalmacije Josip Jović.
Knjiga „Hercegovac s razlogom“ Ivana Šimića zbirka je tekstova objavljivanih na mostarskom portalu dnevnik.ba (ranije pincom.info). Ovim kolumnama dodano je i nekoliko putopisnih tekstova objavljenih u godišnjaku Ogranka Matice Hrvatske Grude, te, kao prilog, jedna kratka ratna priča iz istoga zbornika.
Tekstovi u knjizi poredani su uglavnom kronološkim redom svoga nastajanja, od prvoga u jesen 2006., do zadnjega u jesen 2012. godine. Neposredni povod za pisanje prvoga teksta (Da Željka Komšića nema, trebalo bi ga izmisliti!) bila je do tada neviđena prijevara na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Općenito, pritisnuti sudskim procesima za ratna događanja i kasniji pokušaj uspostave samouprave, Hrvati (osobito njihovi politički predstavnici) su gotovo nijemo promatrali sustavno urušavanje ionako neravnopravne ustavne pozicije. Ovi tekstovi htjeli su protresti uspavanu i uplašenu hrvatsku javnost u Bosni i Hercegovini; htjeli su iznova probuditi nadu u dostižnost ideala stvarne nacionalne jednakopravnosti.

Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, a u Splitu je 1989. diplomirao na FESB-u. Po povratku u svoje mjesto, kratko vrijeme radio je u srednjoj školi. Pred sami rat sa skupinom prijatelja pokrenuo je lokalnu radijsku postaju. Nekako u isto vrijeme u mjesečniku Hrvatska gruda objavljeni su i njegovi pisani „rani radovi“. Nijedan od ova dva kratka izleta u novinarstvo enciklopedije i leksikoni iz nekoga razloga nisu zabilježili. Poslije rata, pa sve do danas, vodi malu privatnu informatičku tvrtku u Grudama. Oženjen je i ima četvero djece.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist