SportUrednički izbor

IVA OBERAN Judo mi je na prvom mjestu, a tata mi je velika podrška

IVA OBERAN Judo mi je na prvom mjestu, a tata mi je velika podrška

Dvadesetogodišnja judašica Judo kluba Župa dubrovačka Iva Oberan proglašena je najboljom sportašicom u županiji u 2019. godini. Hrvatska reprezentativka i višestruka prvakinja Hrvatske u judu priznanje je ponijela zasluženo, i to prvi put u svojoj sportskoj karijeri. Ističe nam kako se ipak iznenadila. ‘Imala sam uspješne rezultate u prošloj godini, ali opet – nisam ovo očekivala’, skromno će Oberan. Na prvom natjecanju u 2019. postala je seniorskom prvakinjom države. U tri europska juniorska kupa bila je u finalu – u Coimbri u Portugalu, austrijskom Leibnitzu i u mađarskom Paksu.

-U Paksu sam bila prva, a u Coimbri i Leibnitzu srebrna. Što se tiče seniorskih europskih kupova, u Dubrovniku sam osvojila seniorski europski kup te sam u Zurichu bila treća. Na juniorskom prvenstvu države osvojila sam broncu, a u prošloj sam godini bila i studentska prvakinja Hrvatske. Na Univerzijadi sam ostala sedma – rekla je Oberan.
Nastupala je i na dva europska i na svjetskom prvenstvu gdje nažalost nije osvojila medalju, a bila je i na dosta priprema te turnira. Ova, 2020. godina također joj je započela dobro i činila se također obećavajućom. Već je 5. siječnja išla na dvotjedne pripreme u Valenciju. Nakon toga je nastupala na seniorskom prvenstvu države i osvojila drugo mjesto, a 15. veljače odlazi u Bratislavu na Svjetski kup. Nažalost, tu već ispada u drugom kolu. To je bilo i njeno posljednje natjecanje prije uvođenja karantene zbog koronavirusa. Zadnji vikend drugog mjeseca provela Düsseldorfu na pripremama.

Trening i novi recepti
Prije nekoliko se tjedana, kao i ostali sportaši, vratila u dvoranu nakon pauze. Inače, na početku prošle godine promijenila je kategoriju.
-Bila sam tri do četiri godine u kategoriji do 57 kilograma, a onda sam prešla u kategoriju do 63. Nadajmo se da me karantena nije poremetila – ističe nam kroz smijeh.
-Dva i pol mjeseca nisam bila na natjecanjima i turnirima. Snašla sam se tako što sam imala neke sprave i strunjaču doma pa sam svaki dan trenirala. Pošla bih trčati ili bih odradila jedan trening snage u dvorištu – kaže nam Oberan koja je za vrijeme karantene počela peći kolače i iskušavati nove recepte. Nadala se da koronavirus neće napraviti štetu, u ovolikoj mjeri.

-Mislila sam – i ako bude otkazivanja i odgađanja, to će biti samo kroz treći mjesec. Mislila sam sve će se riješiti brzo i normalno ćemo nastaviti dalje sa životom i treningom. Ali, vidjela sam to neće biti baš lako. Jer, zabranili su nam da ulazimo u dvorane i teretane. Znala sam da nećemo imati natjecanja bez treninga i priprema. Kako je prolazilo vrijeme, vidjela sam da je riječ o ozbiljnoj situaciji – navodi Oberan. Osim treninga u kućnom izdanju, trebala je izvršavati i studentske obveze. Naime, trenutno je na drugoj godini Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku.
-Jednog dana ću možda biti i vaša kolegica (smijeh). Dobro mi ide. Trenutno nemamo fakulteta niti kolokvija. Vjerojatno ćemo sve morati rješavati preko ispita. U ova dva mjeseca imali smo tek nekoliko online predavanja, ali to bi bilo samo da nam objasne što trebamo napisati za neki seminar. Slali su nam i zadatke – rekla je Oberan.

Otac – velika podrška
Zbog koronavirusa Oberan je napravila veću pauzu u sportskoj karijeri, i to nakon 15 godina uzastopnog treniranja.
-Kad sam tek počela trenirati, u tim prvim godinama, to mi je bila usputna zanimacija. Nisam treniranje shvaćala ozbiljno. Gledala sam kako da svaki dan ‘potrošim’ sat vremena. Kako su iz godine u godinu krenula natjecanja, pripreme, više treniranja, putovanja i upoznavanja prijatelja diljem svijeta, judo mi je postao svakodnevni život. Sve sam počela prilagođavati judu, kao što je fakultet i druženje s prijateljima. Judo mi je na prvom mjestu i najviše mu posvećujem vremena – kaže nam Oberan koju kroz sportsku karijeru vjerno prati otac, ujedno i njen trener Ivan Oberan.

-Otac mi je velika podrška u svemu. Prvi put me odveo u dvoranu gdje je držao treninge kad sam imala pet godina. Meni se svidjelo i tad sam lagano krenula. On je moj trener cijeli život, od pete godine. Prati me na natjecanja i pripreme. To mi puno znači – rekla je Oberan. Ističe kako se judaši dosta često ozljeđuju, ali ona nije imala težu ozljedu. Tek neke sitne, na svu sreću! ‘Ali, to nije bilo dugo izbivanje s tatamija. Ništa duže od 10 dana. Nadam se da će tako i ostati’, istaknula je naša sugovornica.

Natjecanja krajem godine
-Kad su odgodili Olimpijske igre, čak sam razmišljala da će odgoditi sva natjecanja do kraja godine. Ali, evo nadam se da neće tako biti, obzirom na najave. Prije nekoliko dana su nam poslali novi kalendar za jesensko razdoblje. Prvo natjecanje bismo trebali imati 12. rujna. Rujan, listopad i studeni su baš popunjeni turnirima, skoro svaki vikend. Tako da nije cijela godina propala. Sad imamo cijelo ljeto da se spremimo za jesensku sezonu – navodi Oberan. Također, prema najavama, krajem lipnja trebale bi se održati pripreme hrvatske reprezentacije čemu se Oberan pogotovo raduje.

-U hrvatskoj sam reprezentaciji od 2015. godine. Tad sam bila kadetkinja i tek sam krenula na turnire. U reprezentciji sam stekla brojne prijateljice i prijatelje s kojima se družim i izvan dvorane. Često imamo zajedničke pripreme diljem cijele Hrvatske i zajedno putujemo na inozemne pripreme i tur­nire. To mi stvarno nedostaje. Ne zna se ni gdje bi bile, niti koliko bi trajale, ali nadam se da će se uspjeti organizirati. Međunarodne se pripreme zasigurno još neće održati neko vrijeme – rekla je.

 

Pročitajte još

PREDSTAVLJEN NOVI DRES VATRENIH Modrić: ‘Uvijek se iznova obradujem novoj garnituri’

Dulist

‘PING PONG’ LIGA Marinkolor prvak sezone, Marko Venier najuspješniji igrač

Dulist

Jedanaest titula državnih prvaka i čak 45 medalja za Taekwondo klub Shark!

Dulist