Zanimljivosti

Istražuje se jezero u špilji Šipun

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom (HBSD), obavlja dodatna istraživanja  važnosti jezera u špilji Šipun koja se, u sklopu međunarodnog projekta

„Nature for the future“ s ciljem turističke valorizacije zaštićenih prirodnih područja, uređuje za javnost.

Ove aktivnosti istraživanja jezera nužne su u smislu monitoringa obzirom Šipun obiluje iznimno vrijednom faunom u speleološkom smislu. Naime, špilja Šipun predstavlja važan tipski lokalitet za 18 podzemnih vrsta. Špilja, koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Rat u Cavtatu, zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode od 1963. godine, iznimno je važna anhijalina špilja (speleološki
objekt s podzemnim jezerom čiji salinitet varira od slatke na površini do morske vode na samom dnu).

Tijekom 4 ronjenja uzorkovanje je obavio speleoronilac Vedran Jalžić upotrebom ronilačkog aparata s zatvorenim krugom „rebreathera uz asistenciju s površine speleologa Branka Jalžića. Uzorkovanja vode iz jezera provedena su s ciljem biološke i kemijske analize, čiji će se podaci koristiti za upravljanje špiljom te dostaviti znanstvenicima i stručnjacima iz područja oceanografije i biospeleologije.

Usto, dio podataka prezentirat će se na Drugom međunarodnom simpoziju o anhijalinim ekosustavima (2nd International Symposium on „Anchialine Ecosystems“) u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Instituta Ruđer Bošković u Cavtatu od 3. – 6. listopada 2012. na kojem se očekuje veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz područja speleologije.

Istraživanja anhijalinog jezera obavljat će se osim u ljetnom i u zimskom razdoblju, dok je u ovoj godini planirano ljetno istraživanje (kolovoz – rujan).

Pročitajte još

[VIDEO] Po ričeti Marove none skuhajte štufani grah

Dulist

PORAST OD 14 POSTO Hrvati sve više kupuju preko Interneta

Dulist

UHVATILI SMO TRENUTAK Ljubav na Postiri

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija