Županija

ISTRAŽIVANJE TOMAS 2017. Prosječna dnevna potrošnja gostiju na jugu Hrvatske 113 eura

ISTRAŽIVANJE TOMAS 2017. Prosječna dnevna potrošnja gostiju na jugu Hrvatske 113 eura

Prosječna dnevna potrošnja gostiju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznosi 113 eura, što je znatno više od prosjeka ostalih hrvatskih primorskih županija koji iznosi 79 eura – istaknula je znanstvena savjetnica na Institutu za turizam dr. sc. Sanda Čorak predstavljajući u utorak rezultate istraživanja TOMAS – ljeto 2017. za najjužniju hrvatsku županiju na sjednici županijske Turističke zajednice.

-Gosti su natprosječno zadovoljni s 24 od 34 elementa ponude, po čemu je Dubrovačko-neretvanska županija najbolja među primorskim županijama. To se odrazilo na povećanu potrošnju, koja je za 22 posto veća u odnosu na 2014. godinu, kad smo posljednji put proveli istraživanje. Ostaje jedan broj nešto niže ocijenjenih elemenata, od mogućnosti kupovine, organizacije prometa do pristupačnosti osobama s posebnim potrebama te ponude u razdoblju lošeg vremena. U budućnosti će trebati popraviti i te elemente – rekla je tom prigodom Čorak.

Čorak je naglasila kako su gosti u Dubrovniku sličnog socio-ekonomskog profila kao i gosti drugih primorskih županija, uz iznimku da je riječ o prosječno nešto starijim gostima te gostima više platežne mogućnosti. U odnosu na ostale primorske županije, naši su se gosti kao izvorom informacija nešto više koristili internetom te društvenim mrežama i medijima.

-Ovi su rezultati dobri i priznanje su svim našim djelatnicima u turizmu. Očekujemo da će rezultati ove godine biti isti, ili ako je moguće bolji. Najave s turističkog sajma u Berlinu su dobre, premda se nama konkurentne države vraćaju na tržište. Međutim, mi imamo svoje adute – kvalitetu, ljepotu obale i ljubaznost ljudi. Na tome gradimo strategiju – komentirao je ove rezultate dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli kroz ocjenu anketiranih turista za Dubrovačko-neretvansku županiju. Očigledno smo najkvalitetnije odredište u Hrvatskoj s najvećim iznosom dnevne potrošnje turista. To potvrđuje našu opredijeljenost za kvalitetu u pružanju turističke usluge, kao i stabilnu poziciju na tržištu – stav je direktora županijskog TZ-a Vladimira Bakića.

Inače, na sjednici županijske TZ je prihvaćeno izvješće o radu, izvješće Nadzornog odbora te financijsko izvješće za 2017. godinu, prema kojem su ostvareni prihodi u iznosu od 6,3 milijuna kuna te rashodi u iznosu od 5,8 milijuna kuna.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist