Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE Da nam novac nije potreban, bili bismo umjetnici, poljoprivrednici i volonteri

ISTRAŽIVANJE Da nam novac nije potreban, bili bismo umjetnici, poljoprivrednici i volonteri

Čime bismo se bavili kada nam novac ne bi bio potreban?

Jednostavno pitanje otkrilo je zanimljive odgovore u anketi koju je MojPosao proveo na više od 800 ispitanika.

Kada im novac ne bi bio potreban, većina ispitanika (43 posto) bavila bi se nekim drugim poslom ili zanimanjem. Izbor bi pritom u najvećoj mjeri pao na umjetnička zanimanja, bavljenje poljoprivredom, volontiranje i humanitarni rad.

Kada im novac ne bi bio potreban, ispitanicima bi bili privlačni i poslovi iz područja ekonomije (istraživanje tržišta, trgovanje dionicama, unutarnja i vanjska trgovina), turizma (ugostiteljstvo i hotelijerstvo), izrade rukotvorina (nakit, ukrasni predmeti, šivanje odjeće te izrada i restauracija namještaja), obrazovanja (profesor ili odgajatelj u vrtiću) te sporta (jahanje, joga, ronjenje, biciklizam, jedrenje, fitness trener).

U nešto manjoj mjeri na ovom su se popisu našli i poslovi iz područja znanosti pa bi ispitanici tako voljeli ‘istraživati svemir’ i ‘proučavati prirodu’, a ima i onih koji bi se rado bavili dizajnom interijera, kulinarstvom, slastičarstvom, putovanjem u svrhu pisanja putopisa ili snimanja dokumentaraca te brigom o ljepoti.

Zanimljivo je da se tek pri dnu ovog popisa nalaze poslovi iz deficitarnih kategorija zanimanja kao što su IT, zdravstvo i farmacija, a pri dnu popisa smjestili su se i poslovi iz područja ekologije, proizvodnje, veterina i pravosuđe.

Na ovom zanimljivom popisu našli su se i poslovi kao što su: svjetioničar, kopač zlata, misionar, arheolog, a ima i onih koji bi rado bili coachevi, knjižničari, blogeri te kreirali sadržaj za You Tube.

Da im novac nije potreban, većina ispitanika bavila bi se umjetnošću, ponajviše slikarstvom i pisanjem. Odmah iza toga slijede fotografija i bavljenje glazbom, dok bi se u najmanjoj mjeri ispitanici odlučili na ples, pjevanje, glumu ili kiparstvo.

Visoko drugo mjesto zauzela je poljoprivreda, pri čemu se najveći broj ispitanika odlučio za poljoprivredu, vrtlarstvo i voćarstvo. Ovi ispitanici rado bi se bavili i uzgojem životinja (npr. ovčarstvom), cvjećarstvom te uzgojem bilja i izradom biljnih pripravaka.

Volontiranjem i humanitarnim radom bavili bi se ispitanici koji bi rado pružali pomoć starijima, djeci, ali i životinjama.

Da im novac nije potreban, 38% ispitanika uopće ne bi radili. Ovi ispitanici vrijeme bi, navode, iskoristili za putovanje svijetom te  ‘uživanje u životu’.

-Bora Bora, sunce, ležaljka, havajska košulja, šareni martini sa slamkom“, opisuje jedan od ispitanika svoj idealan scenarij, dok jedan od ispitanika kaže: „Uživao bih u malim stvarima s obitelji.

Neki bi vrijeme posvetili vođenju zdravog života: prehrani i tjelovježbi, a jedna ispitanica kaže kako bi ‘uživala i proučavala život’.

Sve i da im novac nije potreban, 19% ispitanika bavili bi se poslom koji rade i sada. Ispitanici koji su odabrali ovaj odgovor bave se poljoprivredom, ugostiteljstvom i turizmom, prodajom i financijama, a našli su se među njima i pilot, wellness terapeut, automatičar i knjigovođa.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist