Aktualno

ISTRAŽILI SMO ‘Srpanjska rupa’ i kampovima pomrsila računicu

ISTRAŽILI SMO ‘Srpanjska rupa’ i kampovima pomrsila računicu

Srpanjski minus s današnjim je danom doveden na nulu – rekao je to 21. srpnja ministar turizma Gari Cappelli komentirajući ovosezonske turističke rezultate. Naime, od samog početka ovog mjeseca hrvatski je turi­zam bio zapao u ‘srpanjsku rupu’ te su mnogi manji hoteli, a ponajviše pri­vatni iznajmljivači negodovali da im kapaciteti ‘zjape’ prazni u samom srcu sezone kada bi trebali jedva moći udovoljiti svim potrebama turista. Najno­viji podaci pokazuju kako je Hrvatska još uvijek u plusu u odnosu na prošlu godinu, međutim, najveći se pad, ista­knuo je Cappelli, osjeća u kampovima i privatnom smještaju i to oko pet posto. Problem, međutim, ministar ne vidi, već naglašava kako se nužno mora podignuti kvaliteta smještaja. DuList je stoga odlučio provjeriti kako se ‘srpanj­ska rupa’ odrazila na dolaske i noće­nja turista u kampovima na području Dubrovačko-neretvanske županije. ­

Manje dolazaka i noćenja
Prema podacima županijske Turi­stičke zajednice trenutno se na području županije nalazi 36 kampova s 2749 smještajnih jedinica što je za jedan kamp i 85 smještajnih jedinica više u odnosu na 2018. godinu. Što se tiče broja dolazaka u kampovima na području cijele županije, u svibnju ove godine bilo ih je ukupno 7046 u što se ubraja 67 domaćih te 6 979 stranih posjetitelja. U odnosu na svibanj pro­tekle godine, kada je zabilježeno 8 706 dolazaka, riječ je o smanjenju od 1660 gostiju. Svibanj je ove godine donio i smanjen broj noćenja pa ih je tako 2019. ukupno 21 398, od čega 219 domaćih te 21 179 stranih turista, dok ih je prošle godine u istome razdoblju zabilježeno 29 197, dakle, 7799 više.
Ovogodišnji lipanj pokazao se boljim od predsezonskog svibnja po pitanju dolazaka i noćenja, ali ipak su rezultati i u ovome mjesecu slabiji nego prošle godine. Od ukupnog broja dolazaka u lipnju 2019. koji iznosi 13 098, 407 je domaćih posjetitelja te 12 691 stranih. Riječ je o 401 dolasku manje uspore­đujući s 2018. godinom. Noćenja su u lipnju pak bila u porastu pa ih je tako zabilježeno ukupno 57 729 od čega domaćih 2098, a stranih 55 631, dok ih je protekle godine bilo 55 041, to jest, 2688 manje.
Iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije izdvojili su nam i podatke za razdoblje od 1. srpnja do 20. srpnja 2019. kao i 2018. godine. Što se tiče dolazaka, u ovome ih je razdoblju zabilježeno ukupno 13 282. Prednjače i ovog puta, naravno, strani posjetite­lji, njih 12 951, dok je domaćih tek 331. Slabija je to ipak situacija u odnosu na 2018. kada je do 20. srpnja zabilježeno 14 127 dolazaka. Noćenja su u odnosu na svibanj i lipanj u porastu pa je tako ukupno 70 013 gostiju noćilo u kampo­vima u županiji, od čega 2 125 domaćih te 67 888 stranih. Prošle ih je godine ipak bilo za 4071 više, tj. 74 084.

‘Srpanjska rupa’ osjeti se diljem županije
‘Srpanjska rupa’ pomrsila je dakle računicu i kapovima diljem Župa­nije. Njezin se utjecaj osjetio i u Župi dubrovačkoj, potvrdio nam je to Đivo Tomšić, vlasnik kampa ‘Kamping Kate’ u Mlinima.
— Što se tiče početka sezone, tra­vanj, svibanj i lipanj nam je protekao u nekom standardnom rastu. Od kraja lipnja, uključujući srpanj, pojavila nam se rupa, veća nego prije. Imali smo prethodno naznake malih rupa, ali ove godine nas je pogodila baš znatna, tzv. ‘srpanjska rupa’. Početkom sed­mog mjeseca osjetili smo pad od oko pet posto po pitanju dolazaka gostiju. Došlo je također i do promjene struk­ture gostiju. Primjerice, dolazi nam manje Nijemaca, ali to je isto subjek­tivna stvar, jer oni ipak regionalno odlučuju o godišnjim odmorima. Nji­hov dolazak tako može biti i ciklusna stvar. Može se ipak dogoditi da dođu do kraja srpnja. I prije nam se to doga­đalo, ali ove je godine izrazitije – ističe Tomšić te dodaje kako su naznake za podsezonu jako dobre.
Naznake za podsezonu, naglašava, jako su dobre, a tada im ponajviše stižu stariji gosti, umirovljenici koji imaju puno vremena te biraju datume u posezoni za dolazak.
— Ove godine bila nam je upitna visoka sezona, s onom ‘niskom’ nemamo problema. U prosjeku nam gosti u kampu ostaju 2 i pol dana, jako ih puno ostaje samo jednu noć, ali još uvijek imamo i one starije koji ostaju po dva ili tri tjedna. Sve to varira. Radimo grupne rezervacije, one manje ne radimo. Ove godine jačaju tržišta Turske, Grčke i Albanije što također utječe i na nas koji držimo kampove. Te zemlje nisu puno jeftinije što se tiče smještaja, ali imaju puno manje cijene po pitanju polupansiona – govori nam vlasnik ovog kampa u Mlinima.

Uzdaju se u podsezonu
Slična je situacija i u Konavlima, toč­nije Moluntu. Vlasnik tamošnjeg Auto­kampa Marinero Vlaho Vidak nagla­šava kako bilježe manje dolazaka i noćenja nego lani.
— Sezonu ćemo moći ocijeniti kad podvučemo crtu. Ipak, gostiju je osjetno manje. Sad se krajem srpnja počelo puniti, ali još nije ni približno kako bi trebalo biti. Zahvatila nas je uvelike srpanjska rupa. Mogli bismo reći da je dvadesetak posto manje gostiju nego inače. Oko 1. kolovoza trebali bismo se napuniti, imamo domaćih posjetitelja i stranca koji nam redovito dolaze, a pogotovo jer se bliže dva-tri udarna vikenda. Što se tad napunimo, napunili smo se – ističe Vidak te dodaje kako je pred i post sezonom ipak zadovoljan.
— Malo nam je računicu pokvarilo vrijeme, ali ništa strašno. Uzdamo se u rujan, on nam bude inače dobar, a pogotovo ako učini lijepo vrijeme. Gosti se zadržavaju manje nego prije, imamo doduše još stalnih gostiju koji kod nas provedu cijeli godišnji odmor, ali i onih koji samo ‘nalete’ od jednog do tri dana. Ti su uglavnom na propu­tovanju za Grčku, Albaniju i Crnu Goru – govori nam Vidak.
Na području Grada Dubrovnika nalazi se pak jedan kamp i to onaj Vala­marov – Kamp Solitudo iz kojeg su nam ustupili podatke o noćenjima. I nji­hove brojke pokazuju određeno sma­njenje broja noćenja gostiju u odnosu na svibanj, lipanj te srpanj protekle godine. Ovogodišnji im je svibanj tako donio 2565 noćenja, lipanj 3394, a prva polovica srpnja 3150 noćenja. Prošlo­godišnji su rezultati nešto bolji pa su tako u svibnju 2018. imali 325 noćenja više (2890), u lipnju 184 više (3578) te u prvoj polovici srpnja 214 više (3364 noćenja). Vlasnici kampova uzdaju se dakle u podsezonu koja redovito daje dobre pokazatelje te se nadaju kako će i ove godine scenarij barem biti sli­čan kako bi mogli i oni, kao i turistički rezultati koje je iznio ministar Cappelli, bili u plusu ili barem na pozitivnoj nuli.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 24. srpnja 2019.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist