Natrag
25.4.2019 22:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

ISTRAŽILI SMO S koliko godina žene rađaju u Dubrovniku?

12.7.2015 @ 23:01 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Iz godine u godinu Hrvatska ‘gubi’ stanovništvo što zbog negativnog prirodnog prirasta, što zbog iseljavanja. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku negativan prirodni prirast zabilježen je i u 2014. godini kada je iznosio 11273.

Takav trend prati i područje Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. I dok demografi apeliraju kako se nešto hitno mora poduzeti, stječe se dojam kako političari baš i nemaju sluha za ovu problematiku. Ili je ne znaju riješiti. Za odumiranje stanovništva Ujedinjeni narodi primjerice ‘krive’ žene. Jer je ženama u sve većem broju draži samački život od onog obiteljskog, te se ne rađa dovoljno djevojčica, koje nastavljaju reprodukciju.

Zapravo, statistika govori u prilog tome kako sve više mladih živi samačkim životom, sve manje žena rađa, a kad rađaju u prosjeku se odluče na jedno, do dvoje djece. Kako u Hrvatskoj tako i u zapadnim zemljama prosječna dob rodilja se pomiče prema tridesetima.

Naime, prema statističkim podacima za 2013. godinu prosječna rodilja bila je starija od 28 godina, dok je recimo sredinom 80-ih prosječna rodilja imala 23 godine! Tako je prije dvije godine prvi put skupina rodilja od 30 do 35 godina bila najbrojnija, te je svako drugo dijete u Hrvatskoj rodila majka starija od 30 godina. Odgađanje majčinstva danas se povezuje s brojnim faktorima, no tu je prije svega stil života koji je neosporno daleko drukčiji nego primjerice sredinom ’80-ih godina prošlog stoljeća.

Stoga nas je zanimalo kakvo je stanje na našem području, a do kakvih smo podataka dobili potražite u tiskanom izdanju DuLista.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana