Aktualno

ISTRAŽILI SMO S koliko godina žene rađaju u Dubrovniku?

ISTRAŽILI SMO S koliko godina žene rađaju u Dubrovniku?

Iz godine u godinu Hrvatska ‘gubi’ stanovništvo što zbog negativnog prirodnog prirasta, što zbog iseljavanja. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku negativan prirodni prirast zabilježen je i u 2014. godini kada je iznosio 11273.

Takav trend prati i područje Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. I dok demografi apeliraju kako se nešto hitno mora poduzeti, stječe se dojam kako političari baš i nemaju sluha za ovu problematiku. Ili je ne znaju riješiti. Za odumiranje stanovništva Ujedinjeni narodi primjerice ‘krive’ žene. Jer je ženama u sve većem broju draži samački život od onog obiteljskog, te se ne rađa dovoljno djevojčica, koje nastavljaju reprodukciju.

Zapravo, statistika govori u prilog tome kako sve više mladih živi samačkim životom, sve manje žena rađa, a kad rađaju u prosjeku se odluče na jedno, do dvoje djece. Kako u Hrvatskoj tako i u zapadnim zemljama prosječna dob rodilja se pomiče prema tridesetima.

Naime, prema statističkim podacima za 2013. godinu prosječna rodilja bila je starija od 28 godina, dok je recimo sredinom 80-ih prosječna rodilja imala 23 godine! Tako je prije dvije godine prvi put skupina rodilja od 30 do 35 godina bila najbrojnija, te je svako drugo dijete u Hrvatskoj rodila majka starija od 30 godina. Odgađanje majčinstva danas se povezuje s brojnim faktorima, no tu je prije svega stil života koji je neosporno daleko drukčiji nego primjerice sredinom ’80-ih godina prošlog stoljeća.

Stoga nas je zanimalo kakvo je stanje na našem području, a do kakvih smo podataka dobili potražite u tiskanom izdanju DuLista.

 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist