Aktualno

ISTRAŽILI SMO Pet gradskih ginekologa skrbi o 25 tisuća pacijentica

ISTRAŽILI SMO Pet gradskih ginekologa skrbi o 25 tisuća pacijentica

Odlaskom dvaju liječnika u mirovinu, tisuće žena u Zadru ostalo je bez primarne ginekološke skrbi. Vijest je to koja je početkom siječnja odjeknula hrvatskim medijskim prostorom. Mada je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tamošnju javnost uvjerio kako razloga za brigu nema, zadarski ginekolozi suprostavili su se njihovim tvrdnjama kazujući kako je zbog opterećenja pacijentima stanje neizdrživo. Tim ponukani obratili su se samom Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske od koje je uskoro stigao i odgovor. Naime, ministar Milan Kujundžić uzvratio je izjavom kako je svjestan težine situacije, no problem se ne može riješiti preko noći, već u okviru pet godina koliko traje specijalizacija. ‘Mi u brojnim županijama, odnosno u rodilištima prije pet, deset ili dvadeset godina nismo dobro planirali specijalizacije, a negdje se ljudi nisu javljali’, odgovorio je Kujundžić na pitanje o nedostatku kadra. Mada ni u Dubrovniku situacija nije sjajna, Branko Bazdan ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik poručuje nam kako u njihovoj mreži nema neispunjenih mjesta.

U OB Dubrovnik u 2019. 2.657 ginekoloških pacijenata
-Prema postojećoj mreži na području koje pokriva Dom zdravlja Dubrovnik, dakle od Prevlake do Janjine postoji pet mjesta u mreži ginekologije, od kojih su tri u okviru Doma zdravlja Dubrovnik i dva koji su koncesionari. Pod Domom zdravlja Dubrovnik su Nina Lale Jurić, dr. med. spec. ginekologije koja skrbi oko četiri tisuće pacijentica, Alojzije Grgić, dr. med. spec. ginekologije kod kojega ih je zabilježeno njih sedam tisuća te Ante Daničić, dr.med.spec. ginekologije koji pak broji četiri tisuće. U koncesiji na rečenom prostoru djeluju još dva ginekologa i to Pavo Vukasović, dr. med. spec. ginekologije i Mirjam Lonza, dr. med. spec. ginekologije. O broju pacijenata za koje oni skrbe nemamo informaciju, ali okvirna brojka je oko 5000 pacijentica po ordinaciji. Na našem području nema nepopunjenih mjesta u mreži, a Dom zdravlja Dubrovnik ima jednu doktoricu na specijalizaciji koja će njenim završetkom preuzeti ordinaciju dr. Grgića nakon njegova umirovljenja–rekao je za DuList Bazdan.

Brojem liječnika specijalista ginekologije zadovoljan je i ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić. Na ginekološkom odjelu rade u punom opsegu četvorica, od kojih je dvoje upravo dovršilo specijalizaciju. Riječ je o Zoranu Tešanoviću, dr. med., specijalistu ginekologije i opstetricije te subspecijalistu humane reprodukcije, potom Mladenu Mioviću, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije te od nedavno Maru Ivanoviću i Mislavu Benderu, obojici dr. med., specijalistima ginekologije i opstetricije. Također, ondje djeluju i dvojica umirovljenih ginekologa i opstretičara–Ilija Krmek i Željko Bačić. Ipak, mišljenja je, njih šestorica nisu dovoljna za organizaciju dežurstva pa im u pomoć redovito dolaze vanjski suradnici iz Zagreba, Varaždina, Pule, Rijeke, Zadra i Splita. Njihova prisutnost itekako je potrebna tim više jer OB Dubrovnik gravitira čitava Dubrovačko-neretvanska županija, ali i dio susjedne Bosne i Hercegovine. Tako je u 2019. zabilježeno 2.657 ginekoloških pacijenata, a obavljeno je 5.314 pregleda. Operacija je bilo 639 plus 69 manjih zahvata. Rodilo je 845 žena te je sveukupno otpusta s odjela bilo 1611.

Iz tiskanog izdanja od 22. siječnja 2020.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist