Aktualno

ISTRAŽILI SMO Kad nam ove sezone stiže najviše kruzera?

ISTRAŽILI SMO Kad nam ove sezone stiže najviše kruzera?

Sezona dolazaka brodova na kružnim putovanjima je pred vratima, a procjena broja putnika koji će ovim brodovima u 2019. stići u Dubrovnik kreće se na oko 800 tisuća. Rekao je to još krajem prošle godine ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Ovdje svakako treba napomenuti da je Gradska uprava Mata Frankovića u zadnjih godinu i pol dana krenula ‘korak po korak’ rješavati i postupno smanjivati broj putnika s brodova na kružnim putovanjima. Sve nakon što smo se 2017. godine suočili sa snažnim negativnim marketingom. — Pitanja o cruisingu i upravljanju turizmom Grad Dubrovnik započeo je prije godinu i pol dana. Tada smo bili primjer neodrživog turizma i svi mogući svjetski mediji pisali su kako se Dubrovnik ‘raspada’. Danas pišu kako je naš grad krenuo prema održivom turizmom. Tek smo na početku – rekao je u studenom 2018. godine gradonačelnik Mato Franković na panelu konferencije ‘Kružna putovanja i gradovi – izazovi i prilike’. Grad se okreće, rekao je dalje, prema drugim segmentima turizma, izletničkom turizmu, gostima iz hotela… No, u cijeloj priči glavni ključ su građani. ‘Ako su oni zadovoljni, zadovoljni su i gosti. Bitno je da destinacija može normalno živjeti. To želimo postići’, poručio je tada Franković.

15 dana s više od 6 tisuća putnika

Budući da je Lučka uprava Dubrovnik ovih dana objavila raspored dolazaka cruisera za 2019. i 2020. godinu, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje i koje su mjere poduzete s ciljem smanjenja broja putnika. Treba istaknuti kako je granica od 8 tisuća putnika, predložena svojedobno od samog UNESCO-a, spuštena na 6 tisuća dnevno. Tako nas ove godine, navode iz Lučke uprave, očekuje 15 graničnih datuma s više od 6 tisuća putnika s cruisera dnevno, s tim da je svega devet datuma unutar razdoblja vršne sezone. Iz Lučke uprave Dubrovnik napominju kako se ovdje ne radi o istovremenom dolasku više od 6 tisuća putnika, već je brojka raspodijeljena tijekom cijelog dana. Najveći pritisak imat ćemo četvrtkom, petkom i subotom, a najveći očekivani broj putnika u ovih se 15 spomenutih dana kreće od 6100 do 7555. Tim brojkama, po onome što su nam dostavili iz Lučke uprave, treba oduzeti tisuću putnika s broda koji vrši home port operacije (ukrcaj / iskrcaj putnika na početku / završetku kružnog putovanja) i koji, naglasili su iz Lučke uprave, ne utječu na promet u Gradu.

Pritisak na četvrtak

— Uobičajeno je da uoči dana s povećanim brojem dolazaka organiziramo zajednički sastanak s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom Grada, Policijskom upravom DN, putničkim i pomorskim agencijama. Na sastancima se upoznamo s rasporedom planiranih izleta, broju autobusa, posjetitelja povijesne jezgre i mjestima ukrcaja putnika u autobus. Dani povećanog broja putnika uobičajeni su četvrtkom, kada je u luci brod Marella Celebration u home port aranžmanu. Brod uplovljava u luku u jutarnjim satima, ali su putnici do 14:00 sati u operacijama transfera prema Zračnoj luci (ukrcaj i iskrcaj) te u Grad prvi putnici kreću tek poslijepodne. Također su četvrtkom najavljeni dolasci jednog broda u popodnevnim satima (MSC Sinfonia 13:00–21:00). Jutarnji dolasci dva broda na vez subotom ujutro razmaknuti su sat i pol, na način da Costa Deliziosa pristaje u 6 sati, a Norwegian Star u 7:30 sati. – ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Dotaknuo se i granice od 6 tisuća putnika dnevno.

Šest dana ‘na granici’ 2020.

— Prethodno empirijski definirana granica predložena od strane UNESCO-a bila je 8 tisuća putnika u danu. Međutim, Lučka uprava Dubrovnik primjenjuje utvrđeni broj putnika od 6 tisuća dnevno, koliko god je to praktično moguće. U razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna očekuje se devet prekoračenja od 6 tisuća i većina su četvrtkom kad tisuću putnika s broda koji vrši home port operacije ne utječu na promet u Gradu. Istovremeno se u tim danima najviše očekuje oko 5 tisuća putnika – objašnjava nam Pezo. A kakvo je stanje u 2020. godini? Tada, naime, imamo samo šest dana koja su na granici od 6 tisuća putnika s cruisera dnevno. — Budući da se Dubrovnik odredio prema održivom upravljanju destinacijom, svim brodovima koji su u top terminima zatražili uplovljenje, ponudili smo alternativno vrijeme, odnosno alternativne datume dolaska, tako da u svega šest navrata u sezoni 2020., od kojih su svega tri datuma unutar razdoblja vršne turističke sezone, očekujemo povećani promet brodova i putnika u danu, što se nije moglo izbjeći unatoč svim nastojanjima – navodi Pezo te dodaje kako je cilj Lučke uprave Dubrovnik održivi razvoj kruzing turizma i razvoja lučkog područja s intencijom kontinuiranog poboljšanja kvalitete usluge i što ravnomjernijeg rasporeda dolazaka brodova na kružnim putovanjima uz naglasak na kvalitetniji doživljaj putnika/turista u destinaciji te porast pomorskog prometa u vansezonskom razdoblju, odnosno cjelogodišnji prihvat brodova. — Navedeno se ostvaruje putem kontinuiranog praćenja ukrcaja i iskrcaja putnika na dnevnoj bazi i izvješćivanja javnosti. Značajnije rezultate planiranja rezervacija u skladu s projektom ‘Respect the City’ očekujemo u ovoj godini dok su rezervacije u 2020. u potpunosti usklađene s planovima održivog turizma u destinaciji – zaključio je Pezo.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 13. veljače 2019.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist