Grad

ISTRAŽILI SMO Dubrovački sudovi duguju dva milijuna kuna!

ISTRAŽILI SMO Dubrovački sudovi duguju dva milijuna kuna!

Dva dubrovačka suda, Općinski i Županijski, zajedno za intelektualne usluge duguju skoro dva milijuna kuna! Riječ je o dugovima prema odvjetnicima, tumačima, vještacima i sucima porotnicima.

Županijski sud u Dubrovniku, za razliku od Općinskog, nema dugova iz prošle godine. Najstarija neisplaćena obveza nastala je 10. siječnja ove godine. No, zato Općinski sud u Dubrovniku ima nepodmirenih računa i iz 2013. godine. Iako smo tražili raščlanjivanje ukupnog duga na pojedine stavke – odvjetnike, odvjetnike po službenoj dužnosti, tumače, vještake i porotnike, s Općinskog suda dostavili su nam tek ukupan iznos duga. Tako Općinski sud u Dubrovniku, zaključno s datumom 17. studenog 2014. godine, ima za intelektualne usluge neisplaćenih obveza u iznosu od 1.546.971,00 kuna. Radi se o dugu iz tekuće godine od 631.112,00 kuna i protekle od 915.859,00 kuna. Najstarija neisplaćena obveza ovog suda datira iz 4. veljače 2013. godine.

Kome se najviše duguje?
S druge strane, Županijski sud u Dubrovniku je 7. studenog 2014. godine imao ukupan dug od 403.653,61 kunu.
Najviše se duguje odvjetnicima po službenoj dužnosti prema kojima Županijski sud ima ukupan dug od 195.249,38 kuna. Odvjetnicima se duguje 121.695,00 kuna, tumačima 43.217,55 kuna, vještacima skoro 42 tisuće kuna, te oko 1500 kuna sucima porotnicima.
No, dugove za intelektualne usluge nemaju samo dubrovački sudovi. Problem je na razini cijele Hrvatske i to na relaciji Ministarstvo pravosuđa – sudovi – državna odvjetništva. Naime, iako Ministarstvo nije obveznik plaćanja, već su to sudovi i državna odvjetništva, ono doznačjue sredstva kad ih ima na računu. Kad sredstava nema nastaju milijunski dugovi, a samo za vještaćenja država do rujna ove godine ima dug od 21,8 milijuna kuna. A gdje su još dugovi prema odvjetnicima, tumačima…
Kako su za Index istaknuli iz Ministarstva pravosuđa, troškovi sudskih vještaka isplaćuju se iz proračuna pravosudnih tijela kojima Ministarstvo pravosuđa doznačuje sredstva za poslovanje osigurana Državnim proračunom. Rebalansom proračuna bi se trebalo osigurati dodatnih 90 milijuna kuna za pokrivanje nastalih dugova.
Kako doznajemo, nedavno je na razini Dalmacije održan sastanak Udruge sudskih vještaka na kojem se raspravljalo o ovoj situaciji.

Pritisak na vještake
– Najveći problem je kod liječničkih vještačenja, te vještačenja prometnih nesreća sa smrtno stradalima. To su vještačenja koja dugo traju, i koja su skupa. Ona se vještače po službenoj dužnosti jer u slučaju smrtno stradalih policija ili državno odvjetništvo podižu prijave po službenoj dužnosti.
I to plaća Republika Hrvatska. To jako dugo traje, a vještači liječnici tada moraju angažirati i druge stručnjake, što također košta. Više ih radi na slučaju, a jedan snosi trošak. U takvim slučajevima vještaci često čekaju na isplatu dugo, jer se ista radi tek po pravomoćnosti presude, a to jako dugo traje. Ponekad do pravomoćnosti presude može proći i 10, 12 godina pa vi sad vidite. S druge strane, ogorčene su i kolege vještaci iz građevinske struke te arhitekti. Poseban pritiska vrši se na procjenitelje vrijednosti zemljišta kod izvlaštenja, te ih se često optužuje za sukob interesa budući da oni procijene jednu vrijednost, a potom Porezna uprava da drugu vrijednost. No, vještaci smatraju da država kod izvlaštenja procjenjuje na jedan način, a da oni procjenjuju realno kako jest te da se na njih vrši veliki pritisak. Evo primjera – prilikom izvlaštenja jednoj se obitelji nudilo 15 kuna po kvadratu po procjeni Porezne uprave, dok je vještak vrijednost procijeno na 200 kuna. Zbog toga se vještaci prozivaju za ometanje rada sudova, za sporost, odugovlačenje… – govori nam jedan sudski vještak s područja Dubrovačko-neretvanske županije (podatci poznati uredništvu).

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist