Aktualno

ISTRAŽILI SMO Azijati ne mare za koronavirus, već za troškove zbog otkazivanja putovanja

ISTRAŽILI SMO Azijati ne mare za koronavirus, već za troškove zbog otkazivanja putovanja

Dok se Gradom širi panika o zarazi koronovirusom, povijesnom jezgrom svakodnevno šeću gosti s Dalekog Istoka. Odlučni smo stoga bili doznati njihovo mišljenje o širenju ‘wuhanske’ groznice. Međutim, na naš pokušaj komunikacije s njima većinom su nas odbili odmahujući rukom kako nemaju vremena ili ne pričaju engleskim jezikom. Ipak, latili smo se Google translatea te progovorili krnjim kineskim, japanskim, korejskim, tajvanskim i onim otočne države Singapur, ne bi li doznali dijele li zabrinutost domaćeg stanovništva. Naša sugovornica Japanka Mao prva je koja je nakon propalih sat i pol vremena pristala odogovoriti nam na nekoliko pitanja.

Sa smješkom kazala je kako je koronavirus ne brine. Prilikom putovanja koristila se pokrivalom za nos i usta, ipak je mnogo ljudi na letovima. O njihovom otkazivanju nije razmišljala kao ni mogućnosti da bi mogla biti zadržana u izolaciji. U Maoinoj državi ipak poduzete su određene sankacije jer dosta turista iz Kine bira upravo Zemlju izlazećeg sunca kao svoju odmorišnu destinaciju. Eunsuk Kim i Seoyeon Jang iz Koreje sporazumjele su se s nama uz pomoć ruku te nam poručile kako im je pomalo već dosta što ih poneki poprijeko gledaju jer misle kako dolaze iz Kine.

Zbog toga na svojoj prtljagi ističu privjesak s državnom zastavom. Uglavnom im nitko ne prilazi, no ne bi zaključile kako su radi azijskog podrijetla diskriminirane. Uglavnom im je prijem među lokalcima bio odličan. Prethodno Republici Hrvatskoj obišle su Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Širenje zaraze ih, priznaju, donekle zabrinjava. Svoj dolazak nisu željele odgoditi radi visokog troška koji nastaje uslijed otkazivanja karata i smještaja. Osim toga, nadodaju, dugo su se pripremale i Hrvatska je doista prelijepa zemlja koju se ne isplati propustiti posjetiti.

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista!

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist