Aktualno

ISTINA O MULTIPLOJ SKLEROZI ‘Potrebno je tako malo da oni, kakvi jesu, osjete da su i oni mi’

Društvo multipla skleroza DNŽ Promocija knjige

Posebno književno izdanje ‘Mi osobe s individualitetom’ autora članova Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije predstavljena je u petak popodne u Gradskoj kavani.

Da zaista nije riječ o svakidašnjoj knjizi, već o nečem ‘sasvim drukčijem’, moglo se saznati iz proze i poezije u kojima su članovi Društva otvorili svoju dušu i progovorili o svojoj borbi, a koje je interpretirala dramska umjetnica Jasna Jukić.

-Možete biti ponosni na knjigu, jer ona je europska, ali je jednostavno govoreći ljudska. Može biti prevedena na bilo koji jezik, a svatko će je razumjeti onako kako treba. Ali nije jezik važan, već ono što je iza riječi, čime je potaknuta – istaknuo je tom prilikom autor pogovora i recenzent knjige, akademik Luko Paljetak.

-Autori se obraćaju nama govoreći o sebi, sebi se obraćaju govoreći o nama, da bismo svi došli do istog zaključka. Iznenadit ćemo se koliko malo znamo o njima i o nama. Potrebno je tako malo da oni, kakvi jesu, osjete da su i oni mi. Učinimo taj korak, za nas tako lagan i malen, jer svaki njihov težak je i velik. Naučimo od njih što smo to mi. Naučimo zajedno s njima kako se sanja nada – dodao je Paljetak.

– Nisam htjela priznati da imam multiplu sklerozu. Bojala sam se. kad mi je Patricija Švaljek poslala tekstove ja sam i plakala i smijala se. Pao mi je velik kamen sa srca jer sam shvatila da su to i moje priče. Ovi ljudi kao da znaju točno kako se osjećam. Bilo je to oslobađajuće iskustvo – kazala je autorica predgovora, glazbenica i spisateljica Anđa Marić, kojoj je također dijagnosticirana multipla skleroza i to u progresivno agresivnom obliku zbog kojeg je, kako priznaje, još prije dvije godine trebala biti u kolicima.

– Svima nam je dijagnoza bila velika učiteljica. Izdala sam prvu knjigu za djecu, premda me dok sam bila zdrava nitko nije mogao uvjeriti da ću sjedati u stolici i pokušati pisati. Počela sam se koncentrirati na ono što imam. Kad ih počnete primjećivati, bit će ih sve više i živjet ćete sretan život – istaknula je Marić.

– Kroz ovu knjigu pustili ste nas u vaše srce, u vaše duše – rekao je voditelj promocije i recenzent knjige, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro.

U knjizi, kojoj je urednica predsjednica Društva Patricija Švaljek, a koja je pisana kroz dvije godine, nalaze se 33 djela 17 različitih autora.

Inače, omot i naslovnicu radio je Pero Mrnarević, tekstove su lektorirale Matilda Perković, Lucijana Pendo i Anđela Džamarija, a knjiga se tiskala u Tiskari Hlad u Zaprešiću. Recenzenti knjige su akademik Luko Paljetak i Boris Njavro. Tekstove u knjizi prate i slike članove Društva i volontera.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist