Zanimljivosti

ISTINA O GODIŠNJIM ODMORIMA 65 posto ispitanih se zaista uspije odmoriti!

ISTINA O GODIŠNJIM ODMORIMA 65 posto ispitanih se zaista uspije odmoriti!

Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li ‘napuniti’ baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

Ispitanici u prosjeku imaju 21 dan godišnjeg odmora što je 2 dana manje u odnosu na 2012. godinu, kada je zadnji put provedeno istraživanje na ovu temu. Najviše dana godišnjeg odmora u prosjeku imaju ispitanici više stručne spreme (24 dana), a najmanje oni sa srednjom stručnom spremom (21 dan). S obzirom na tip vlasništva, najviše dana godišnjeg odmora na raspolaganju imaju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (23,5 dana), a najmanje zaposleni u malim tvrtkama ili institucijama (19 dana).

Kada je u pitanju zadovoljstvo duljinom godišnjeg odmora, skoro polovica ispitanika (46 posto) nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora. Svega 6 posto ispitanika misli da imaju i previše dana godišnjeg odmora te da toliko slobodnih dana smanjuje produktivnost, dok 48 posto smatra da je broj dana kojim raspolažu dovoljan za odmor.

Žene su zadovoljnije brojem dana godišnjeg odmora (50 posto) od muškaraca (42 posto).

Kao i dosadašnjih godina, većina ispitanika koji planiranju godišnji odmor na odmor idu dva ili više puta (82 posto) godišnje. Malo manje od petine ispitanika (18 posto) svoj će godišnji iskoristiti jednokratno.

Samo petina ispitanika (22 posto) nije imala problema s dobivanjem godišnjeg u željeno vrijeme, ukoliko ga pravovremeno najave.

Problema s dobivanjem godišnjeg odmora ima čak 78 posto ispitanika – 40 posto ih ponekad ima problema dobiti godišnji u vrijeme kada žele, a čak 38 posto ispitanika vrlo teško dobiva godišnji u vrijeme koje im odgovara.

Ukoliko ispitanici ne koriste cijeli godišnji odmor to je prvenstveno zbog: previše posla (43 posto) i pritiska nadređenih (36 posto), a u manje slučajeva zbog loše organizacije vremena (20 posto), straha od otkaza (13 posto) ili straha od zaostataka (12 posto).

Kada je u pitanju odmor od posla, svega petina ispitanika (22 posto) se na godišnjem odmoru može u potpunosti opustiti i zaboraviti na posao. O poslu na odmoru razmišlja 35 posto ispitanika, dok ih 43 posto ponekad razmišlja o svom poslu.

Muškarci u manjoj mjeri razmišljaju o poslu dok koriste godišnji odmor – 32 posto muškaraca nikada ne razmišlja o poslu na odmoru, dok isto čini tek 17 posto žena.

Od ispitanika koji imaju službenu e-mail adresu, njih čak trećina (33 posto) svakodnevno provjerava poštu, dok ih 34 posto provjerava povremeno, a 33 posto ispitanika si može priuštiti da za vrijeme godišnjeg ne provjerava službeni e-mail.

Polovica ispitanika (49 posto) obavezno odgovara na poslovne pozive tijekom svog odmora, dok ih 33 posto to čini samo u iznimnim situacijama. Na poslovne pozive ne odgovara 6 posto ispitanika, a njih 12 posto kaže da tijekom godišnjeg odmora ne dobivaju poslovne pozive.

Čak 59 posto ispitanika ima određene strahove koji se tiču posla za vrijeme godišnjeg odmora. Njih 27 posto brine se jesu li napravili sve što treba prije odlaska na odmor, a 12 posto ih se brine odrađuje li njihov zamjenik posao korektno. Oko posla se ne brine 41 posto ispitanika.

Svega 15 posto ispitanika dobilo je ove godine regres. Prosječan iznos regresa je 1.773 kune, a regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama – 25 posto ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama/institucijama dobilo je regres za razliku od samo 8 posto ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist