Grad

Islamska zajednica bez vlasništva nad zemljom gradila bi minaret koji nije u GUP-u!?

Islamski centar u Radničkoj ulici u Gružu, u sklopu kojeg bi se gradila i džamija s minaretom, daleko je od realizacije, suprotno najavama koje su se pojavile u dubrovačkom javnom prostoru posljednjih tjedana. Naime, Islamski centar nije predviđen posto­jećom prostorno planskom dokumen­tacijom, a pitanje je i kakva će grad­nja biti dozvoljena novodefiniranom ‘buffer zonom’ koja se tek treba imple­mentirati u gradske prostorne pla­nove. Uz sve to, Islamska zajednica u Dubrovniku za lokaciju u Gružu, u Radničkoj ulici, tek treba riješiti imo­vinsko-pravne odnose. Sve to potvrdili su nam iz Grad Dubrovnika i Ministar­stva državne imovine.

— Sukladno prostorno planskim dokumentima trenutno se u GUP-u Grada Dubrovnika vjerski centar ne nalazi na navedenoj poziciji, što znači da bi za izgradnju trebalo promije­niti GUP. Buffer zona je uvedena, a na osnovu nje u tijeku je izrada konzerva­torske podloge od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U ovom trenutku ne možemo znati što će točno biti dozvoljeno unutar buffer zone i koja visina gradnje će biti dopuštena – istaknuli su na upit duLista iz Grada Dubrovnika.

Nije riješeno ni zemljište
Osim prostorno planske dokumenta­cije, koja je glavni preduvjet da bi se neki projekt i mogao realizirati u pro­storu, pred Islamskom zajednicom još je neriješeno pitanje odnosa na parceli u Radničkoj ulici. Te odnose trebaju riješiti s Ministarstvom državne imovine Gorana Marića. Ovdje prvo treba podsjetiti kako je 2013. godine Islamska zajednica u Dubrov­niku za oko 2 milijuna kuna kupila od tvrtke GP Dubrovnik u stečaju bivši projektni biro na adresi Radnička 4. No, sad već bivša zgrada GP-a nalazi se na tuđem zemljištu. ­
— To je bivši projektni biro GP-a na oko 390 kvadrata, no on se nalazi na zemljištu koje nije bilo GP-ovo, tako da će kupci morati riješiti imovinsko-pravne odnose. Ovu kupnju inicirao je gradonačelnik, i nakon godinu dana pregovora, vještačenja uspjeli smo postići dogovor – rekao je prije šest godina za duList, neposredno nakon realizacije prodaje stečajni upravitelj GP-a Dragan Knežević.
No, do danas se imovinsko-pravni odnosi nisu riješili.
— Povodom inicijative Islamske zajednice u Hrvatskoj za rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na pred­metnoj nekretnini, isti postupak rje­šavanja između Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Islamske zajednice u Hrvatskoj je u tijeku – kratak je odgo­vor Marićevog Ministarstva, a nismo uspjeli doznati na koji će se način ovo pitanje riješiti – darovanjem nekret­nine ili prodajom. Iako se u odgo­voru Ministarstva spominje i Grad Dubrovnik, iz Gradske uprave decidi­rano tvrde kako nisu vlasnici spornog zemljišta. Stoga je ostalo neodgovo­reno pitanje u kojem se kontekstu u odgovoru države spominje Grad.

Projekt kroz godine
Poznato je tek da je iz gradskog pro­računa u mandatu Andra Vlahušića Islamskoj zajednici doniran iznos od 990 tisuća kuna za uređenje objekta u Gružu. Ugovor su 2013. godine potpi­sali Andro Vlahušić i predsjednik Meši­hata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a tad se najavljivalo kako bi se prostor mogao urediti za šest mjeseci. Netom prije realizacije kupnje GP-ovog objekta u Gružu, dakle u fazi kad se tek tražila adekvatna lokacija i to s ‘čistim papi­rima’, Salkan ef. Herić je za duList istaknuo kako su se pojavile svakojake priče oko Islamskog centra i minareta.
— Vidim da je to ključni problem kad se krenulo s pričom da će biti i minaret, a ne znam zbog čega je to tako – rekao je dubrovački imam Herić, dodavši kako je ovdje ipak samo riječ o prostoru koji bi Islamskoj zajednici u Dubrov­niku omogućio normalno djelova­nje. Makar to za početak bilo i tek 100 kvadrata.
– Još ne izlazimo sa službenim sta­vovima dok ne riješimo prostor koji bi nas zadovoljio. Što će sutra biti u pro­jektu, hoćemo li tražiti zahtjev za, da kažem spornim minaretom, a vidim da su, po mojim spoznajama, građani uznemireni, jer kažu ‘sve može, ali nemojte staviti minaret jer će smak svijeta’. Čudim se jednoj katoličko-vjerničkoj populaciji koja se boji mina­reta. Međutim, ovog puta ne tražimo nikakve minarete, samo prostor za nor­malno funkcioniranje. Jer u prostoru u kojem danas djelujemo ne možemo zadovoljiti sve naše potrebe, pogotovo kad su u pitanju kulturno-vjerske dje­latnosti – objasnio je tada za duList imam Herić.
No, tri godine kasnije dubrovačkom je biskupu mons. Mati Uziniću predsta­vio nekoliko idejnih rješenja za izgrad­nju novog objekta Islamske zajednice u Gružu, koja podrazumijevaju izgradnju džamije s minaretom.

Muk građana
Budući da se u javnosti pojavila infor­macija kako bi se Islamski centar u Gružu mogao početi graditi već za dvije godine, za komentar smo zatra­žili i predsjednika Islamske zajednice Dubrovnik Fehima Vukotića. On nam je pak istaknuo kako se napravila sen­zacija bez potrebe jer po pitanju ovog projekta nema nikakvih novosti. U tijeku je postupak rješavanja imovin­sko-pravnih odnosa.
— Sve ide svojim tijekom, ali u odnosu na stanje od prije godinu dana nema nikakvih novosti. Kad bude pomaka javnost će biti obaviještena – rekao je Vukotić.
Na društvenim se mrežama, ali i u uličnim ćakulama posljednjih dana povela rasprava upravo o minaretu, a počele su se nagađati i njegove dimen­zije. Stoga smo pokušali doznati kakvo je stvarno mišljenje građana o mogućoj gradnji džamije s minaretom u Gružu. No gotovo nitko koga smo sreli nije bio raspoložen za razgovor. Jedna starija gospođa poručila je tek ‘što naume, to će i uraditi’, dok su dva gospara mišlje­nja da se projekt treba napraviti ako treba vjernicima.

Objavljeno u tiskanom izdanju duLista 30. travnja 2019.

Pročitajte još

ZA PRVIH SEDAM MJESECI Grad isplatio 1,8 milijuna kuna dara za novorođeno dijete

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO ŠURKOVIĆU ‘Pokazao si koliko se vrijedi odricati, truditi i žrtvovati kako bi ostvario uspjeh’

Dulist

VIDEO/GUŽVA IZA GRADA Vraćamo se na dobro poznate prizore u sezoni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija