Grad

Islamska zajednica bez vlasništva nad zemljom gradila bi minaret koji nije u GUP-u!?

Islamska zajednica bez vlasništva nad zemljom gradila bi minaret koji nije u GUP-u!?

Islamski centar u Radničkoj ulici u Gružu, u sklopu kojeg bi se gradila i džamija s minaretom, daleko je od realizacije, suprotno najavama koje su se pojavile u dubrovačkom javnom prostoru posljednjih tjedana. Naime, Islamski centar nije predviđen posto­jećom prostorno planskom dokumen­tacijom, a pitanje je i kakva će grad­nja biti dozvoljena novodefiniranom ‘buffer zonom’ koja se tek treba imple­mentirati u gradske prostorne pla­nove. Uz sve to, Islamska zajednica u Dubrovniku za lokaciju u Gružu, u Radničkoj ulici, tek treba riješiti imo­vinsko-pravne odnose. Sve to potvrdili su nam iz Grad Dubrovnika i Ministar­stva državne imovine.

— Sukladno prostorno planskim dokumentima trenutno se u GUP-u Grada Dubrovnika vjerski centar ne nalazi na navedenoj poziciji, što znači da bi za izgradnju trebalo promije­niti GUP. Buffer zona je uvedena, a na osnovu nje u tijeku je izrada konzerva­torske podloge od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U ovom trenutku ne možemo znati što će točno biti dozvoljeno unutar buffer zone i koja visina gradnje će biti dopuštena – istaknuli su na upit duLista iz Grada Dubrovnika.

Nije riješeno ni zemljište
Osim prostorno planske dokumenta­cije, koja je glavni preduvjet da bi se neki projekt i mogao realizirati u pro­storu, pred Islamskom zajednicom još je neriješeno pitanje odnosa na parceli u Radničkoj ulici. Te odnose trebaju riješiti s Ministarstvom državne imovine Gorana Marića. Ovdje prvo treba podsjetiti kako je 2013. godine Islamska zajednica u Dubrov­niku za oko 2 milijuna kuna kupila od tvrtke GP Dubrovnik u stečaju bivši projektni biro na adresi Radnička 4. No, sad već bivša zgrada GP-a nalazi se na tuđem zemljištu. ­
— To je bivši projektni biro GP-a na oko 390 kvadrata, no on se nalazi na zemljištu koje nije bilo GP-ovo, tako da će kupci morati riješiti imovinsko-pravne odnose. Ovu kupnju inicirao je gradonačelnik, i nakon godinu dana pregovora, vještačenja uspjeli smo postići dogovor – rekao je prije šest godina za duList, neposredno nakon realizacije prodaje stečajni upravitelj GP-a Dragan Knežević.
No, do danas se imovinsko-pravni odnosi nisu riješili.
— Povodom inicijative Islamske zajednice u Hrvatskoj za rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na pred­metnoj nekretnini, isti postupak rje­šavanja između Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Islamske zajednice u Hrvatskoj je u tijeku – kratak je odgo­vor Marićevog Ministarstva, a nismo uspjeli doznati na koji će se način ovo pitanje riješiti – darovanjem nekret­nine ili prodajom. Iako se u odgo­voru Ministarstva spominje i Grad Dubrovnik, iz Gradske uprave decidi­rano tvrde kako nisu vlasnici spornog zemljišta. Stoga je ostalo neodgovo­reno pitanje u kojem se kontekstu u odgovoru države spominje Grad.

Projekt kroz godine
Poznato je tek da je iz gradskog pro­računa u mandatu Andra Vlahušića Islamskoj zajednici doniran iznos od 990 tisuća kuna za uređenje objekta u Gružu. Ugovor su 2013. godine potpi­sali Andro Vlahušić i predsjednik Meši­hata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a tad se najavljivalo kako bi se prostor mogao urediti za šest mjeseci. Netom prije realizacije kupnje GP-ovog objekta u Gružu, dakle u fazi kad se tek tražila adekvatna lokacija i to s ‘čistim papi­rima’, Salkan ef. Herić je za duList istaknuo kako su se pojavile svakojake priče oko Islamskog centra i minareta.
— Vidim da je to ključni problem kad se krenulo s pričom da će biti i minaret, a ne znam zbog čega je to tako – rekao je dubrovački imam Herić, dodavši kako je ovdje ipak samo riječ o prostoru koji bi Islamskoj zajednici u Dubrov­niku omogućio normalno djelova­nje. Makar to za početak bilo i tek 100 kvadrata.
– Još ne izlazimo sa službenim sta­vovima dok ne riješimo prostor koji bi nas zadovoljio. Što će sutra biti u pro­jektu, hoćemo li tražiti zahtjev za, da kažem spornim minaretom, a vidim da su, po mojim spoznajama, građani uznemireni, jer kažu ‘sve može, ali nemojte staviti minaret jer će smak svijeta’. Čudim se jednoj katoličko-vjerničkoj populaciji koja se boji mina­reta. Međutim, ovog puta ne tražimo nikakve minarete, samo prostor za nor­malno funkcioniranje. Jer u prostoru u kojem danas djelujemo ne možemo zadovoljiti sve naše potrebe, pogotovo kad su u pitanju kulturno-vjerske dje­latnosti – objasnio je tada za duList imam Herić.
No, tri godine kasnije dubrovačkom je biskupu mons. Mati Uziniću predsta­vio nekoliko idejnih rješenja za izgrad­nju novog objekta Islamske zajednice u Gružu, koja podrazumijevaju izgradnju džamije s minaretom.

Muk građana
Budući da se u javnosti pojavila infor­macija kako bi se Islamski centar u Gružu mogao početi graditi već za dvije godine, za komentar smo zatra­žili i predsjednika Islamske zajednice Dubrovnik Fehima Vukotića. On nam je pak istaknuo kako se napravila sen­zacija bez potrebe jer po pitanju ovog projekta nema nikakvih novosti. U tijeku je postupak rješavanja imovin­sko-pravnih odnosa.
— Sve ide svojim tijekom, ali u odnosu na stanje od prije godinu dana nema nikakvih novosti. Kad bude pomaka javnost će biti obaviještena – rekao je Vukotić.
Na društvenim se mrežama, ali i u uličnim ćakulama posljednjih dana povela rasprava upravo o minaretu, a počele su se nagađati i njegove dimen­zije. Stoga smo pokušali doznati kakvo je stvarno mišljenje građana o mogućoj gradnji džamije s minaretom u Gružu. No gotovo nitko koga smo sreli nije bio raspoložen za razgovor. Jedna starija gospođa poručila je tek ‘što naume, to će i uraditi’, dok su dva gospara mišlje­nja da se projekt treba napraviti ako treba vjernicima.

Objavljeno u tiskanom izdanju duLista 30. travnja 2019.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist