Županija

Iskustva Županije na 3. Savjetovanju konzervatora u Zagrebu

Iskustva Županije na 3. Savjetovanju konzervatora u Zagrebu

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb sudjelovala je u Muzeju Mimara u Zagrebu na trećem po redu Savjetovanju konzervatora Ministarstva kulture u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Prvi dio savjetovanja odnosio se na program energetske obnove zgrada i primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini, pri čemu je istaknuto da dosadašnji modeli financiranja energetske obnove nisu bili u punoj mjeri primjenjivi na kulturnim dobrima zbog propisanih postotaka uštede energije koje nije bilo moguće realizirati bez ugrožavanja svojstva kulturnog dobra. Ministarstvo kulture stoga je izradilo Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na kulturnoj baštini, a kako je primjena mjera energetske učinkovitosti međusektorska tema, radne grupe Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zajednički su, temeljem navedenog dokumenta, usklađivale i pripremale zasebni model, koji odgovara na zahtjeve energetske uštede na povijesnim zgradama, istaknuto je tijekom izlaganja.

U drugom dijelu bilo je riječi o prostornom planiranju i očuvanju karaktera kulturno-povijesnih cjelina, pri čemi je istaknuto kako konzervatorska podloga predstavlja detaljno mapiranje i jasnu identifikaciju vrijednosti kulturno povijesne cjeline te utvrđuje mehanizme zaštite, upravljanja i integracije u prostorno planske dokumente. Izrada konzervatorskih podloga dugotrajan je i složen proces koji identificira vrijednosti povijesnog urbanog ili ruralnog krajolika, a politika planiranja omogućuje jasnu primjenu za sve korisnike i obrazlaže zašto su potrebne određene konzervatorske aktivnosti, naglašeno je. Tijekom izlaganja o dosad učinjenom, istaknuto je kako je 2018. godine uspostavljen plan izrade konzervatorskih podloga za područje kulturno-povijesnih cjelina koje se nalaze na UNESCO-ovom Popisu Svjetske baštine i cjelina koje imaju kompleks ili pojedinačno kulturno dobro na Popisu, dok je u ovom trenutku u izradi nekoliko konzervatorskih podloga, među ostalima i podloga za kontaktnu zonu Grada Dubrovnika.

Inače, Ministarstvo kulture ovo savjetovanje organizira zajednički s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, pa su tako na Savjetovanju sudjelovali i resorni ministri – Nina Obuljen-Koržinek i Predrag Štromar, koji su istaknuli dobru međusektorsku suradnju, ali i potrebu ulaganja u kontinuiranu uspostavu sustava edukacije.

Cilj savjetovanja je razmjena iskustava, čime se teži postizanju poboljšanja stručnih kriterija, ujednačene primjene propisa, principa i standarda u procesu svakodnevnog postupanja na kulturnim dobrima, a ovom prilikom je ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb imala priliku predstaviti svoja iskustva u području planiranja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist