Peškafondo

[Investitori i megalomani] Buffer zona

Gradska uprava na čelu s Matom Frankovićem našla se pred prvim pra­vim, velikim i delikatnim problemom. Naime, uredi gradske uprave ne izdaju građevinske dozvole zbog buffer zone. Na čekanju je, potvrdio nam je i sam gradonačelnik Franković, desetak gra­đevinskih dozvola, a broj bi se pod pri­tiskom restrikcija mogao i utrostručiti.

To u prijevodu znači, zasad najmanje desetak potencijalnih tužbi koje su pojedinci, podnositelji zahtjeva za izda­vanje građevinske dozvole, u moguć­nosti podignuti u upravnom postupku protiv odgovorene osobe, u ovom slu­čaju gradonačelnika Frankovića. Slije­dom toga moguće je opterećenje Pro­računa jer svaka ta osoba može tražiti i naknadu štete. Jer zakon je jasan, ukoliko je podnositelj predao kom­pletiran zahtjev za izdavanjem građe­vinske dozvole, gradska je administra­cija dužna u roku od 30 dana donijeti rješenje.

I gdje je zapravo nastao problem? Razlog je zasigurno u raskalašenoj grad­nji posljednjih desetljeća koja je una­karadila kontaktnu zonu, onu tik uz zidine. Slijedom niza žalbi, kojima su se hvalili Srđevci, sve kako bi ‘obranili’ povijesnu jezgru, UNESCO je odlučio reagirati. Zapravo, glavni naum Srđe­vaca je bio obraniti grad od golfa na Srđu, ali o tome nešto kasnije. Dakako, treba napomenuti kako Srđevci, pri­mjerice, nisu dizali buku kada se gra­dilo zdanje na Kapelici i kako tada nisu uvidjeli sukob s baštinom. Tada su zažmirili svjesni da bi se njihovi poje­dinci našli u teškom sukobu interesa.

I da ubrzam… UNESCO je reagirao. Proširio je tampon zonu na područja koja su daleko od ruba zidina, na Mon­tovjernu, Nuncijatu, Gruž, na područje Lapadske obale. Vjerojatno se sada pitate što je sa Srđem? Vrh brda ostao je netaknut i nezaštićen, nije potpao pod buffer, što znači da apartmanizacija ipak nije zaustavljena. U siječnju 2017. godine Zavod za prostorno uređenje DNŽ izdao je dokument koji nosi naziv ‘Izmjene i dopune prostornog plana DNŽ’ u kojem su jasno ucrtane granice gradnje, no kako je došlo do ‘sloma vla­sti’ u Gradu Dubrovniku bilo je važnijih stvari o kojima je trebalo razmišljati, a ne o nekoj buffer zoni.

A sada je voda došla do grla. Zajedno s Ministarstvom kulture na čijem je čelu Dubrovkinja Nina Obuljen Korži­nek napravljen je protuprijedlog prema UNESCO-u, kako bi se barem malo ubla­žili kriteriji ‘tampona’. Vjerojatno, kako bi se omogućila gradnja po Lapadu, Nuncijati i Montovjerni. Do konačne ‘presude’ UNESCO-a, na sastanku mini­strice i gradonačelnika koji se održao u ponedjeljak u Gradu ipak je odlučeno kako se nove građevinske dozvole neće izdavati. Do daljnjega!

I tu se javlja novi problem HaDeZe­ovoj upravi. Bez obzira kakvu odluku donio UNESCO, Grad Dubrovnik će morati pokrenuti izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP-a). To u prijevodu znači nezadovoljstvo investitora, a Frankoviću zamjeranje, puno zamjeranja. I to baš u godini pred izbore, jer nijedan novi plan, pa iako se tek nazivao ‘izmjena’, ne može se izra­diti preko noći. Recimo, u Lapadu se jedva čekaju promjene GUP-a, kako bi se jedna postojeća građevina rušila, a na njezinom mjestu gradio poslovno-stambeni i tko zna još kakav kompleks od 8 katova. Lapadu baš to nedostaje! I nije Lapad jedini ugrožen, kao da je malo investitora – megalomana koji bi se našli s kojekakvim novim idejama i prijedlozima.

Dubrovniku svakako treba zaštita, treba mu povratak one poznate dubro­vačke mjere, koja je svih ovih godina bila gažena i devastirana, a isto tako se treba razmišljati i o razvoju, koji je moguć ukoliko se planski i sustavno urbanistički promišlja. Pojedini dije­lovi Dubrovnika su toliko unakaženi da nam nema popravka. No, je li baš rješenje konzervacija? Zaustaviti sve i na takav način se praviti da smo nešto zaštitili!? Uostalom, objekt koji čeka na obnovu više od 25 godina danas postaje upitan projekt. Područje Hotela Belve­dere je buffer zona, zar ne? Važno da je Srđ izuzet od svega. Maja i Aaron vje­rojatno zadovoljno trljaju ruke. Neka se sve zaustavi, a tamo gradnja počne…

Adio Vam

Pročitajte još

Sad je red na županiji!

Dulist

#POZITIVA Ima li turizma bez mase!?

Barbara Đurasović

Da mi je (p)ostat’ načelnik!?

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija