Grad

Investitor tvrdi: Usuglašen tekst ugovora o koncesiji za terminal u Gružu

Investitor tvrdi: Usuglašen tekst ugovora o koncesiji za terminal u Gružu

Uvjeti o koncesiji za razvoj, financiranje, gradnju i upravljanje projekta putničkog terminala u dubrovačkoj luci Gruž su usuglašeni, javljaju u ponedjeljak iz tvrtke Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), investitora projekta.
Iz te tvrtke, čiji su osnivači Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Bâtiment International (BBI) najavljuju i kako će uskoro biti zatvorena financijska konstrukcija za taj 94 milijuna eura projekt čime će se stvoriti uvjeti za početak građevinskih radova.
”Što se financijske strukture tiče, DICPI neće tražiti nikakve garancije niti sredstva od državne ili lokalne vlasti, već će projekt biti financiran isključivo sredstvima iz međunarodnih financijskih institucija i fondova te iz postojećeg kapitala. Tako će financijsku konstrukciju projekta, uz tvrtkin kapital, činiti i sredstva vodećih svjetskih institucija – Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Međunarodne financijske korporacije (IFC) – čiji je fokus godinama snažno usmjeren upravo na pružanje financijske potpore hrvatskom gospodarstvu”, ističu u svom priopćenju.
DICPI napominje kako u luci Gruž planiraju izgraditi kompleks koji će se sastojati od terminala za putnike na kružnim putovanjima, garaže na nekoliko razina, međunarodnog i lokalnog autobusnog kolodvora te trgovačkog centra. Dodaju i kako će ”na projektu biti angažirane najbolje hrvatske građevinske tvrtke, radovi na izgradnji će generirat će više od 250 radnih mjesta, a kad bude završen, projekt će generirati dodatnih 400-tinjak novih radnih mjesta”.
Investitor projekta procjenjenog na 94 milijuna eura, u svom priopćenju osvrnuo se i na nedavni zahtjev Hrvatske komore arhitekata koja je zbog ”grube povrede natječajne proceduru” tražila da se rad bečkog arhitekta Alfreda Michaela Schludera koji je pobijedio na arhitektonskom natječaju isključi iz procedure. Oni su naime ustanovili kako je spomenuti rad bio već ranije objavljen i javno dostupan i prije samog natječaja.
”Koncesionar poštuje interes Hrvatske komore arhitekata za uključivanjem u projekt jer će se tako otkloniti bilo kakve nejasnoće oko ocjenjivačkog procesa i izbora pobjedničkog rješenja. Koncesionar očekuje da će potom dobiti građevinsku dozvolu te započeti s radovima”, ističe se u priopćenju.
Budući koncesionar navodi kako će jedan od dioničara, tvrtka GPH, ”kao potencijalni operater luke u Veneciji razvijat Dubrovnik kao ‘sestrinsku luku Venecije”’.
”Dubrovnik bi se tako trebao razvijati zajedno s Venecijom, pa umjesto da budu konkurentna, ta bi se dva središta trebala nadopunjavati na itinerarima kružnih putovanja. Uz to, kako bi spriječili gužve na kopnenoj strani, GPH će, koristeći svoje odnose s kompanijama, ravnomjerno rasporediti promet po danima i tako produžiti sezonu”, tvrde u priopćenju te navode kako neće ugroziti promet zbog kratkoročnog povećanja prihoda.
”Dobro nam je poznat stav i odnos kruzing kompanija prema naknadama, znamo što oni mogu ili ne mogu platiti te ćemo zadržati ravnotežu. Pri tome nećemo smanjiti prihode luke nego odrediti naknade na temelju onoga što se već naplaćuje”, kažu oni.
Inače, rok za usuglašavanje teksta ugovora o koncesiji je bio u petak u ponoć. U veljači u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan je predugovor ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje putničkog terminala u Gružu, a krajnji rok za potpisivanje ugovora istječe u listopadu 2017.
Projekt Terminala došao je u nedavno u fokus javnosti kada je Hrvatska komora arhitekata zatražila da se pobjednički rad nedavno zaključenog arhitektonskog natječaja za projekt terminala u dubrovačkoj luci Gružu povuče zbog “grube povrede natječajne procedure” jer je bio objavljen i javno dostupan i prije raspisivanja natječaja.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist