Kultura

Intimna igra svjetla

Intimna igra svjetla

Svjetlosna čarolija u Sponzi s prizvukom nostalgije, atmosfera je u kojoj je ovog četvrtka otvorena izložba unikatnih lampi dubrovačkog autora Juraja Pavlovića.

 
Navikli na brojne likovne izložbe slikara u atriju palače Sponza, doista brojni posjetitelji otvaranja su mogli uživati u drugačijem, vrlo intimnom umjetničkom ozračju koje su kamenom ambijentu podarile postavljene svjetiljke. Glazbeni prinos cijelom događaju pružila je dubrovačka pijanistica Ivana Jelača, a na otvaranju su o izložbi govorili ravnatelj Državnog arhiva Dubrovnik Ivo Venier i povjesničarka umjetnosti Maja Nodari.
 
– Za Juraja Pavlovića i njegove unikatne i lijepe ukrasne lampe donedavno nisam znala. Predstavili su mi ga kao restauratora, dizajnera, primijenjenog umjetnika, Dubrovčanina iz Munchena, bavarskog «kralja lampi», kreativnog  čovjeka koji želi po prvi put, konačno, pokazati svoja jedinstvena rasvjetna tijela u kamenoj Divoni, u svom rodnom Gradu. Mislila sam, «nitko nije prorok u svom mjestu», pa susljedno tome najprije stjecanje glasa u stranom svijetu, afirmacija i činjenicom da je autor član Udruženja njemačkih dizajnera, ali i upit zašto ranije nismo ovdje susreli njegove lampe? A onda sam pročitala kritički dojmovnik likovnog pisca Josipa Depola i shvatila kako je Juraj Pavlović odavno stekao valorizaciju svog djela, «kritiku za sva vremena», u kojoj stoji : Juraj Pavlović pouzdano djeluje na liniji najviših zahtjeva suvremene umjetnosti i to podjednako svojim metodološkim pristupom kao i zanatskim postupcima, ovaj nas nadahnuti stvaralac prustovski vodi do djetinjstva svjetla – kazala je Nodari.
 
I uistinu, začudno je što se s radovima Juraja Pavlovića publika u njegovom rodnom gradu tek sada imala priliku sresti.
Od 2005. godine autor živi i radi u Župi dubrovačkoj, kreira svoje lampe sa zadovoljstvom, poklanjajući  im puno ljubavi, nježnosti i rada u što će se osvjedočiti svi posjetitelji izložbe u Sponzi, gdje će njegove unikatne lampe biti postavljene do 1. svibnja.

 

Biografija
Juraj Pavlović rođen je u Dubrovniku 1945.g. Od 1969 do 2005.g. živio je i radio u Njemačkoj u Munchenu. U početku je radio na restauraciji umjetničkih predmeta, uglavnom metalnih, u čemu je postigao visoki stupanj zanatske perfekcije.
Tridesetak godina aktivno se bavi primijenjenom umjetnošću, "kolažiranjem". Kreira unikatna rasvjetna tijela (lampe). Samostalno je izlagao u Munchenu, Augsburgu te 1988. godine na poznatoj izložbi "Heim – Handwerk" u Munchenu gdje   ga otkriva njemačka kritika. Sudjelovanjem na ovoj izložbi primljen je za stalnog člana "AGD – Alians Deutscher Designer" (Udruženje njemačkih dizajnera) sa sjedištem u Braunschweigu. Nakon 1988g. I dalje, čitav niz godina izlaže na "Heim – Handwerk".
Tijekom devedesetih godina slijedile su izložbe diljem Njemačke (Munchenu i okolici, Dortmundu, Ingolstadtu i Stuttgartu). Godinama Pavlović učestvuje na aukcijama poznatih munchenskih hotela "Holideiyn", "Hilton" "Scheraton" I "Vier Jahres Zeiten".
Prvi put u domovini izlaže u Zagrebu 1990. godine. Izložba je priređena u suradnji  galerije Schira i galerije Miroslav Kraljević. Izložbu je otvorio poznati kritičar Josip Depolo, koji mu piše i kritike, gdje je također zapažen i pohvaljen.

 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist