Zanimljivosti

INSTITUT ZA MORE I PRIOBALJE SLAVI 70. ROĐENDAN ‘More ne cijenimo dovoljno’

INSTITUT ZA MORE I PRIOBALJE SLAVI 70. ROĐENDAN 'More ne cijenimo dovoljno'

Institut za more i priobalje slavi 70. rođendan. Tim povodom dvodnevni program obilježavanja ove velike obljetnice predstavio je ravnatelj Instituta Nenad Antolović.

– Želimo približiti naš vrlo zanimljiv rad javnosti. Uporan i kontinuirani rad dovodi do rezultata koji su zanimljivi znanstvenoj zajednici, ali ne nužno i široj javnosti. Vjerujemo da će se iskustvom iz prve ruke to lakše shvatiti – uvodno je rekao Antolović.

Program počinje u četvrtak, 4. travnja u 10 sati Danom otvorenih vrata kada će školarci imati prilike vidjeti radni dan u Institutu uz stručno vođenje. Također u 10 sati održat će se i Međunarodni okrugli stol ‘Istrage Jadranskog mora’ koji će voditi talijanski i hrvatski znanstvenici s boravištem u Italiji, a govorit će o fizičkim, kemijskim i biološkim sastavnicama Jadranskog mora. Rad koji će se predstaviti na okruglom stolu u sklopu je projekta ‘AdMedPlan’ Hrvatske zaklade za znanost koji teži detaljnoj analizi stanja Jadrana.

Uslijedit će predavanje dr. sc. Nikše Glavića ‘Udahnimo duboko’ u 17 sati na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, a u 19 sati počet će izložba ‘Tajne morskih dubina’ u prostorima Akvarija, gdje će se predstaviti likovne i skulpturne interpretacije morskog života 14 dubrovačkih autora.

U petak 5. travnja obilježit će se i sama obljetnica u Kazalištu Marina Držića. Uz ravnatelja Antolovića govornici će biti profesor Nenad Jasprica koji će obraditi povijesni kontekst rada Instituta, kao i stručno predavanje prof. emeritusa Damira Biličića o važnosti istraživanja Jadrana.

Program će završiti domjenkom u Akvariju u 11 sati i 30 minuta.

– Kad smo sastavljali program usredotočili smo se na znanstveni dio, primjerice na Malostonski zaljev i kontrolu stanja ekosustava. Ali istovremeno se obraćamo i javnosti i zajednici u kojoj živimo, djelujemo i pridonosimo. Koncept sveučilišta u malim sredinama jest da unaprjeđuju rad lokalne sredine. Naglasio bih i da je u Hrvatskoj površina mora i kopna potpuno jednaka. Pri dodjeljivanju projekata i donošenju raznih direktiva uvijek se ide prvo od kopna. More ne cijenimo dovoljno, iako ga poprilično dobro poznajemo – zaključio je Jasprica. Antolović i Jasprica su naglasili i važnost i pojedinosti znanstvene metode kao temelja čitavog rada Instituta.

Podsjetimo, Institut je utemeljen 1949. i godinama je djelovao, prvotno kao Biološki institut, kasnije kao Biološki zavod te, naposljetku, kao izdvojeni laboratoriji splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Pod nazivom Institut za more i priobalje ulazi u sastav Sveučilišta u Dubrovniku 2006. te tako postaje njegova sastavnica s najdužom tradicijom. Danas Institut ima 35 zaposlenika, a rad je organiziran kroz četiri laboratorija, čiji je Dubrovački akvarij sastavni dio.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist