Aktualno

Institut za more i priobalje slavi 70 godina od utemeljenja

Institut za more i priobalje slavi 70 godina od utemeljenja

Institut za more i priobalje će u travnju prigodnim dvodnevnim programom obilježiti sedamdesetu obljetnicu utemeljenja.

Odjel za prirodne i medicinske znanosti tadašnje JAZU 1949. navodi potrebu utemeljenja Biološkog instituta na obali Jadrana u svrhu istraživanja biologije kopna, u prvom redu faune, flore i vegetacije obale i na otocima te, u tu svrhu, imenuje povjerenika koji je postavio temelje organizacije znanstvenog rada u Institutu. Tijekom proteklih desetljeća Institut je djelovao, prvotno kao Biološki institut, kasnije kao Biološki zavod te kao izdvojeni laboratoriji unutar splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Današnji naziv – Institut za more i priobalje – dobiva u trenutku kada ulazi u sastav Sveučilišta u Dubrovniku 1. siječnja 2006., postavši tako sveučilišna sastavnica s najdužom tradicijom.

Institut je od svojih prvih početaka imao kontakte i suradnju te bio jednako priznat i poznat kao najvažnije institucije na Mediteranu, kao što su Stazione Zoologica Anton Dohrn iz Napulja, Observatoire Oceanologique iz Villefranche-sur-Mer (južna Francuska) te Stazione Marittima iz Trsta. Suradnja s tim ustanovama zadržala se i do danas.
Danas je u Institutu 18 doktora prirodnih znanosti, poznatih i angažiranih ne samo u Europi nego i na svjetskoj razini , a znanstveni rad je organiziran kroz nekoliko laboratorija.

Program obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja Instituta bit će uskoro objavljen.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist