Hrvatska

INSTITUT ‘RUĐER BOŠKOVIĆ’ Kreće vrijedan projekt koji će pomoći srčanim bolesnicima

INSTITUT 'RUĐER BOŠKOVIĆ' Kreće vrijedan projekt koji će pomoći srčanim bolesnicima

Znanstvenici Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković, zahvaljujući projektu Tetramax, financiranom iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije – OBZOR 2020, sljedećih godinu dana radit će na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike (‘HeartStep’) koji bi trebao doprinijeti unapređenju praćenja dijagnoze srčanih bolesnika.

Projekt ‘HeartStep’ odobren je znanstvenicima CIR-a u sklopu natječaja za financiranje eksperimenata prekograničnih transfera tehnologije europskog projekta Tetramax.

Holter je uređaj koji kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u takav mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnog personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa za pohranu i obradu podataka za trajno praćenje pacijenata sa srčanim manama preko nadležne medicinske ustanove.

– U uporabi već postoji medicinski certificirani SAVVY ECG senzor koji se pretvara u personalni holter s dodatnom analizom dinamike kretnje. Senzorski sklop bežično komunicira s mobitelom korisnika i šalje dalje podatke preko Interneta. CIR radi na razvoju tehnologije implementacije sustava koji će funkcionirati kao raspoređeni servis temeljen na Dew Computing koncepciji koja isprepleteno koristi lokalna računala (stolna i prijenosna računala, tablete i mobitele) i integralno cloud servise za pohranu podataka. U planu je analiza podataka i stvaranje strojne dijagnostike koristeći umjetnu inteligenciju – objašnjava prof. dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta.

Ovaj projekt financira se sredstvima iz europskog programa OBZOR 2020 te širi mrežu partnerstva preko bilateralnih projekata koji se dodjeljuju na natječaju i financiraju se iz predviđenih sredstava projekta Tetramax. Cilj je projekta Tetramax motivirati znanstvene institucije iz drugih zemalja da uključe male i srednje poduzetnike u korištenju novih tehnologija.

Projekt ‘HeartStep’ je dijelom proizašao iz prethodne suradnje s Institutom Jožef Štefan u okviru bilateralnog projekta ‘Interactive Visual Analysis of Bio-signals’. Znanstvenicima CIR-a ovaj put partneri na projektu su kolege iz slovenske tvrtke SAVING trgovina in storitve d.o.o.

Centar za informatiku i računarstvo IRB-a pod vodstvom profesora Karolja Skale od 2003. godine sudjelovao u čak 20 europskih projekata, a ovo im je peti projekt financiran u sklopu programa OBZOR 2020.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist