Zanimljivosti

Inspektori u lovu na najmodavce

Inspektori u lovu na najmodavce

Država se odlučila obračunati s iznajmljivanjem stanova na crno i napuniti proračun sa 300 milijuna kuna od poreza na najam. Da bi joj to uspjelo, u idućim mjesecima morat će pronaći barem 100 tisuća podstanara koji žive neprijavljeni.

Prema podacima Porezne uprave, ove su godine 55.072 osobe prijavile prihode od iznajmljivanja stambenog prostora pa, ako se uzme u obzir da su u ruralnim sredinama i manjim gradovima cijene najma znatno niže nego u Zagrebu, Splitu i Rijeci, može se zaključiti da je državi, namjerava li ispuniti naum, ostalo jedino da pošalje vojsku inspektora u provjeru po gradovima ili po oglasnicima u potrazi za podstanarima koji žive bez prijave, piše Večernji list.

Kako će inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, još se ne zna jer, prema postojećim propisima, u stan može ući jedino policija s nalogom, a dosad se uglavnom reagiralo na prijave susjeda i znanaca. U Poreznoj upravi kažu da će porezna tijela 'utvrditi poreznu obvezu u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje pojedina vrsta poreza', ali ne navode procjene na temelju kojih se došlo do podatka od 300 milijuna kuna potencijalnih prihoda.

Neslužbene procjene kažu da samo svaki deseti najmodavac plaća porez državi, a u nekretninskim krugovima nagađa se da postoji oko 150 tisuća podstanarskih kućanstava. Samo na zagrebačkom području iznajmljuje se oko 40.000 stanova, što znači da bi se mogao ubrati prihod od poreza i do 100 milijuna kuna. Stručnjaci s tržišta nekretnina podupiru novu akciju poreznika jer kažu da je nužno konačno srediti tržište najma i zbog sigurnosti podstanara.

Inače, dio proračunskih prihoda mogao bi doći i od kazni zbog nelegalnog iznajmljivanja. Kazne su, kako su nam u Poreznoj upravi napomenuli, u rasponu od 500 do 30 tisuća kuna.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist