Hrvatska

INSPEKTORI U AKCIJI Češljaju se tvrtke koje ne isplaćuju plaće

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Inspektori rada podnijeli su sedam optužnih prijedloga zbog neisplate zakonom propisanih minimalnih plaća.

Sukladno popisu poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće, a koji je 15. srpnja objavila Porezna uprava, do jučer je započet inspekcijski nadzor kod 52 poslodavca, do je završen je kod njih devet.

Kako navodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, zbog osnovane sumnje da nisu isplatili minimalnu plaću u propisanom roku, protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba već su podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima. U tijeku je nadzor kod još 12 poslodavaca koji radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, a kod troje poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili plaću, niti im dostavili obračune dugovanih plaća. I protiv njih će biti poduzete prekršajne mjere.

Prema priopćenju Ministarstva, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine je obavljeno 5.728 inspekcijskih nadzora, a zbog osnovane sumnje u počinjenje 3.359 prekršaja podneseno je 1.356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga, te je izrečeno 35 novčanih kazni.

Inspekcijama je utvrđeno da u tom razdoblju poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 7315 radnika, te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje 441 prekršaja. Plaće radnicima, prema tzadnjem objavljenom popisu, ne isplaćuje 5.620 pravnih osoba, 1.418 fizičkih osoba.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist