Aktualno

INSPEKCIJSKI NALAZI GRABOVICE 2008. – 2018. Šuti, plati kaznu, a ljudi neka se truju!

U posljednjih deset godina gradska tvrtka Čistoća platila je 224 tisuće kuna kazne zbog nepravilnosti prilikom odlaganja otpada na Grabovici.
Smeće se nije odlagalo na propisan način! Taj podatak dobili smo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike čija Inspekcija zaštite okoliša obavlja redovite godišnje nadzore odlagališta komunalnog otpada Grabovica. Riječ je o nadzoru koji se provodi sukladno Planu rada inspekcije zaštite okoliša i Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku kao i nadzore po prijavama. Inspekcija je nepravilnosti pronašla u 2008., 2010., 2013. ali i 2018. jer je otpad ‘skliznuo’ preko granice ruba odlagališta. Tijekom 2017. i 2018. godine obavljeno je čak osam nadzora trgovačkog društva Čistoća d.o.o. na lokaciji Grabovice.

Sa smećem izvan folije!
Ovi podaci dosad nisu izlazili u javnost, nigdje nisu objavljivani nalazi inspekcija, a još manje izrečeni iznosi kazni. Gotovo se može utvrditi kako je sve zataškavano unutar same tvrtke Čistoća. Naime, sam nalaz inspekcije potvrđuje da se otpad odlagao ‘izvan uređene plohe odlagališta’ što zapravo znači da se na Grabovici otpad odlagao izvan folije. Ne treba posebno naglašavati kako to konkretno znači izravnu ugrozu izvorišta Omble! No uprave Čistoće, bivše i sadašnja, nisu našle za shodno ne samo izvijestiti javnost već i riješiti problem kako bi se otpad odlagao na foliju. Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike tražili smo podatke za desetogodišnje razdoblje, dakle od 2008. do 2018. godine pa treba podsjetiti kako su se u tom razdoblju na čelu te tvrtke promijenila tri direktora. Bivši direktor Pero Kaciga, Čistoću je vodio gotovo dva desetljeća. Nakon sedamnaest godina na mjestu direktora zamijenila ga je u kolovozu 2015. Nataša Gabričević (HNS) koja je tu gradsku tvrtku vodila do lipnja 2017. Dolaskom na vlast HDZ-ovog gradonačelnika Mata Frankovića uslijedile su promjene i u gradskim tvrtkama pa je godinu i dva mjeseca na njenom čelnom mjestu Marko Iveković.

Kazne se plaćale, otpad gomilao
Ono što se iz odgovora resornog Ministarstva da zaključiti je kako inspekcijski nalazi nisu zadovoljavali u vrijeme kad je tvrtku vodio Pero Kaciga. Dakako, osim kazne, inspekcijski nadzor je u svom rješenju nalagao žurno uklanjanje otpada, no očito to nije predstavljalo neko opterećenje. Kaciga je plaćao kazne, a smeće se gomilalo, što potvrđuje Ministarstvo zaštite okoliša. — U razdoblju od 2008. do 2016. godine Prekršajnom sudu u Dubrovniku podnesena su tri optužna prijedloga protiv pravne osobe Čistoća d.o.o. i odgovornih osoba u pravnoj osobi, a vezano za protupropisno odlaganje otpada na odlagalištu. Prekršajni sud je temeljem optužnih prijedloga donio dvije presude kojima su izrečene ukupne kazne u iznosu 224.000,00 kn – 180.000,00 kn za pravnu osobu i 44.000,00 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi – potvrdili su za DuList iz Ministarstva zaštite okoliša. Naveli su, također, kako su na temelju utvrđenih nepravilnosti pokrenuti upravni postupci kojim su trgovačkom društvu Čistoća naređene mjere uklanjanja otpada odbačenog izvan uređene plohe odlagališta te su podnijeti optužni prijedlozi.

Čiji su grijesi?
I Marku Ivekoviću, direktoru koji je u lipnju 2017. godini preuzeo Čistoću, Inspekcijski nadzor zaštite okoliša rješenjem naređuje uklanjanje otpada odloženog izvan odobrene plohe odlagališta. Iveković, odnosno Čistoća su na to rješenje uložili žalbu Upravnom sudu. I to je, očito, uobičajena praksa. Naime, optužni prijedlozi su podneseni Prekršajnom sudu u Dubrovniku još 2008., 2010. i 2013. godine, nakon čega je uslijedila žalba ove gradske tvrtke. Iz resornog Ministarstva objašnjavaju kako je ‘Prekršajni sud u Dubrovniku optužne prijedloge iz 2008. i 2010. godine spojio u jedan predmet’. Iz ta tri podnesena optužna prijedloga donesene su dvije presude te je kako smo već naveli, Čistoća kao i njena odgovorna osoba napose, a u to je vrijeme bio Pero Kaciga, platila kaznu od 224 tisuće kuna. Ono što je ostalo nejasno je za koje je razdoblje u 2017. Inspekcija ‘dosudila’ kaznu. Radi li se o ‘grijesima’ iz vremena dok je Čistoću vodila Nataša Gabričević ili je inspekcijski nadzor utvrdio kako Marko Iveković ne postupa sukladno pravilima zaštite okoliša. Sam Iveković potvrdio je kako je podnio žalbu sudu u Splitu te zbog toga nije u mogućnosti ulaziti u daljnje komentare. Odgovor smo potražili i kod bivše direktorice Nataše Gabričević. Ona pak, ističe kako je u njenom mandatu obavljeno nekoliko nadzora te tvrdi da Čistoća, a niti ona sama kao odgovorna osoba nikad nije platila jedne kune kazne.

-Nisam dobila niti usmenu opomenu od Inspekcije zaštite okoliša. Bila je tek jedna privremena mjera iz područja zaštite od požara. Naime, trebali smo proširiti područje košnje trave na pristupne ceste zbog primjene novog zakona zaštite od požara. Sve smo prema njihovim naputcima obavili u zadanom roku od dva tjedna te im dostavili fotografije – ističe Gabričević. Iako će se tijekom sljedećih mjeseci nastaviti priča oko Grabovice jer je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika 30. srpnja 2018. godine pokrenuo proces saniranja i zatvaranja Grabovice izdavanjem građevinske dozvole, pogled u razdoblje od deset godina unatrag, sasvim nas sigurno treba zabrinuti. Jer unatoč utvrđenim nepravilnostima, odlaganju otpada izvan folije, izrečenim kaznama, sve se plaćalo i o tome čak desetljeće šutjelo.


Što je provjeravala inspekcija?

Inspekcijskim nadzorima obuhvaćene su provjere ispunjavanja obveza prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Pravilnika o načinu i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagalište otpada, Pravilnika o gospodarenju otpadom, Pravilnika o registru onečišćavanja okoliša, Uredbe o okolišnoj dozvoli, Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš te Pravilnika o katalogu otpada. Utvrđene nepravilnosti na odlagalištu komunalnog otpada ‘Grabovica’ odnosile su se na nepropisno odlaganje otpada izvan uređene plohe odlagališta – objasnili su iz Ministarstva.

Pročitajte još

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

Dulist.hr

PROVJERILI SMO Dubrovnik ima više od 27 tisuća vozila

Andrea Falkoni Račić