Natrag
22.2.2019 07:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Inovativni pristupi sigurnosti od nesreća

18.4.2013 @ 10:39 Baldo Marunčić Aktualno
2;2

Podijelite:

U Cavtatu je 15. travnja otvoren 8. Svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti i nadzoru posljedica.

U svom uvodnom obraćanju ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc Jadran Perinić je istaknuo značenje jednog takvog skupa za Republiku Hrvatsku, koja ulaže značajne napore u borbi protiv kemijske, biološke, nuklearne i radiološke prijetnje kao i terorizma na globalnoj razini.

– Republika Hrvatska vrlo je aktivna u suzbijanju širenja oružja za masovno uništenje na nacionalnoj i međunarodnoj razini Na međunarodnom planu, kao članica NATO saveza, i skorašnja članica EU-a, Hrvatska je potpisnik važnih međunarodnih sporazuma za kontrolu naoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje, a isto tako sudjeluje na brojnim neformalnim sastancima i inicijativama u regiji – istaknuo je Perinić.

Perinić je ujedno izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji kongres posvećen novim inovativnim pristupima kao što su : robotizacija i automatizacija u NKBR obrani, radionica „Sigurnost gradova od NKBR ugroza te združena vježba sa scenarijem radiološko-kemijskog akcidenta na Schengenskoj granici.

U radu kongresa sudjeluje 200 međunarodnih znanstvenika i stručnjaka iz područja CBRN obrane i sigurnosti iz 37 država svijeta uz aktivnu potporu međunarodnih institucija kao što su UN, Komisija EU, OPCW, NATO, DTRA, EUCOM i dr.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je pružila pomoć organizaciji kongresa u ljudstvu i logistici te je sa svojim predstavnicima sudjelovala na radionici „Zaštita gradova od CBRN ugroza“.

Na kongresu koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr.sc. Iva Josipovića, sudjelovali su i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik civilne zaštite RH Robert Mikac i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana