AktualnoUrednički izbor

INOVATIVAN PRISTUP U GINEKOLOGIJI Zahvat koji pospješuje ženino intimno zdravlje

INOVATIVAN PRISTUP U GINEKOLOGIJI Zahvat koji pospješuje ženino intimno zdravlje

Svrbež, peckanje, suhoća, gubitak elasticiteta, bolnost pri spolnom odnosu, inkontinencija, neke su od najčešćih vaginalnih tegoba zbog koje se pacijentice obraćaju ginekologu. Ovi problemi javljaju se nakon poroda ili ulaskom u menopauzu, a simptomi utječu na kvalitetu života, ali i ženino psihološko zdravlje.
Ginekološka ordinacija Pava Vukasovića dr. med, specijalista ginekologije i opstetricije odnedavno obavlja zahvate liječenja vaginalnih poremećaja. Inovativni uređaj, tek drugi takav u Hrvatskoj, koristi djelovanje VDR™ tehnologije (Vaginalna dinamička radiofrekvencija) koja ciljano djeluje na sloj sluznice. Tretman radiovalovima nije bolan niti je potreban oporavak, a nakon zahvata žene se odmah mogu vratiti svakodnevnom obavljanju aktivnosti.

Zahvat je poželjan svakoj ženi nakon poroda, neovisno o dobi kao i svakoj ženi u menopauzi, a terapija uspješno otklanja zdravstvene probleme poput:

  • Vaginalne atrofije
  • Simptoma urogenitalne atrofije
  • Opuštenosti stijenke rodnice
  • Blage stresne inkontinencije


VAGINALNA ATROFIJA

Vaginalna atrofija je česta bolest koja uzrokuje stanjivanje vaginalnog zida. Ovaj problem može se pojaviti kod žena svih dobi, ali najčešće je zabilježen kod žena koje prolaze, ili su tek prošle, menopauzu. Tijelo proizvodi manje estrogena što uzrokuje simptome poput: krhkost vaginalne sluznice, suhoća, svrbež i peckanje, bol tijekom spolnog odnosa.
Sluznica, koja je već znatno oslabljena u svojoj strukturi, ima fibrocite koji nisu u stanju proizvesti kolagen, hijaluronsku kiselinu i druge tvari potrebne za održavanje ispravne razine epitela. Zbog toga je vaginalno okruženje dehidrirano, ukiseljeno i podložno je ponavljanim infekcijama. Hranjive tvari i obrambeno djelovanje limfocita, u dehidriranom vezivnom tkivu, koje nastavlja doprijeti do epitela, i dalje postaje tanji. Smanjivanje površinskih stanica dovodi do smanjenja glikogena, glavne hranjive tvari laktobacila koji održavaju kiselost vaginalnog pH, štiteći okoliš od infekcija.
Zahvat pogoduje funkcionalnom oporavku metaboličke aktivnosti lokaliziranim povećanjem temperature, stimulirajući sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, a induciranjem neoangiogeneze obnavlja se razvoj tkiva i ravnoteže bakterijske flore.

POST-MENOPAUZA
Više od 800 milijuna širom svijeta svakodnevno se suočava s Urogenitalnom atrofijom (UGA) ili Genitourinarnim sindrom menopauze (GSM).
Zbog progresivnog nedostatka estrogena vaginalna tkiva prolaze progresivno stanjivanje s gubitkom podmazivanja što pogoduje pojavi vaginalne suhoće. Suhoća rodnice je samo početak niza kroničnih poremećaja koji se, ako se ne liječe, s vremenom pogoršavaju. Najčešći simptomi koji se javljaju su: suhoća rodnice praćena neugodnim i/ili bolnim spolnim odnosima (dispareunija) i sukrvicom, peckanje, svrbež, iscjedak, žarenje pri mokrenju, bježanje mokraće (inkontinencija), infekcije mokraćnog i spolnog sustava, praćene neugodnim mirisom, skraćivanje i/ili sužavanje rodnice i dr. Neliječena vaginalna i uretralna sluznica lako mogu podnijeti mikrodermoabraziju i preosjetljivost na patogeni biofilm koji progresivno oslabljuje strukturu.
Primjena ove terapije nudi alternativu uobičajenim hormonskim terapijama zahvaljujući pravilnoj kontroliranoj termičkoj stimulaciji koja potiče mikrocirkulaciju krvi i tropizam tkiva kako bi se vratila prirodna ravnoteža vaginalnog okoliša.

OPUŠTENOST STIJENKE RODNICE
Tijekom poroda dolazi do velikog oštećenja vezivnog tkiva vagine, velikih i malih usana pri čemu dolazi do popuštanja potpore vezivnog tkiva. Posljedično, vagina se s velikim i malim usnama raširi, a vezivno tkivo koje podupire unutarnje organe, u prvom redu mokraćni mjehur, se znatno ošteti sto potiče spuštanje mokraćnog mjehura te nekontrolirano mokrenje u menopauzi.
Ovim zahvatom oštećena tkiva vagine ciljano se stimuliraju lokalno aktivirajući metabolizam fibroblasta i pokreću proces neokolagenogeneze, kao i proizvodnju hijaluronske kiseline i glikozaminoglikana vraćanjem tonusa i elastičnosti tkivima.

UKLANJANJE I PREVENCIJA NEKONTROLIRANOG MOKRENJA
Nehotični gubitak urina čak i nakon uobičajenih dnevnih radnji, poput smijanja, kašljanja, kihanja, vježbanja ili podizanja teških predmeta stvara neugodu i nelagodu za žene. Blaga stresna inkontinencija mokraće često je povezana s prirodnim procesom starenja. Ali čak su i mnoge mlade žene, pogotovo nakon poroda, možda iskusile ovaj poremećaj. Zdjelično dno i vaginalni zidovi posebno su pod utjecajem hormonalnih promjena i stresa trudnoće, ali i duboke ili manje traume povezane s porodom.
Termički učinak terapije pruža novu potporu uretri i jača zidove zdjelične regije, a nakon nekoliko postupaka u potpunosti se rješava problem.

VAGINALNA REJUVENACIJA
Sve više svjesne vlastite ženstvenosti i željne osjećaja ugodnosti, žene se odlučuju podvrgnuti tretmanu za pomlađivanje vulve. Starenje unutarnjeg, ali vanjskog vaginalnog tkiva neizbježan je proces koji se ubrzava nestankom menstrualnog ciklusa. Selektivno djelovanje zahvata pruža nekirurško neinvazivno rješenje kao dio terapijskih protokola za pomlađivanje vulve.

Za više informacija, konzultacije kao i mogućnosti narudžbe potrebno se javiti u Ginekološku ordinaciju Pava Vukasovića, dr. Med spec. Ginekologije i opstetricije u Domu zdravlja Dubrovnik. Kontakt 020/312390

INOVATIVAN PRISTUP U GINEKOLOGIJI Zahvat koji pospješuje ženino intimno zdravljeNaslovna fototografija: Shutterstock

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist