Natrag
24.3.2019 02:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

Informativni dani na Sveučilištu

15.12.2011 @ 13:23 Ana Prohaska Aktualno
4;4

Podijelite:

Povodom objavljivanja drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora 2007.-2013., Zajedničko tehničko tajništvo ovog Programa organiziralo je danas informativne dane na dubrovačkom Sveučilištu.

Na njima se potencijalnim prijaviteljima predstavljaju propozicije ovog poziva, kroz predstavljanje Smjernica za prijavitelje projekata, Logičke matrice, Obrasca zahtjeva za bespovratna sredstva i Proračuna, kao i osnovnih uputa o načinu popunjavanja navedenih dokumenata. Tako je Program se predstavlja u suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske, Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Na početku predstavljanja okupljenima su se obratili Snježana Vlahinić, stručna suradnica iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske i Suzana Derk, viša savjetnica u Odjelu za natječajne postupke i provedbu projekata Agencije za regionalni razvoj RH. Instrument pretpristupne pomoći IPA sastoji se od 5 komponenti, a to su pomoć u tranziciji i izgradnji institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa te ruralni razvoj.

Zemlje korisnice programa podijeljene su u dvije kategorije – zemlje kandidatkinje, koje su već u pregovorima za članstvo u EU (Hrvatska, Crna Gora, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Turska) i zemlje potencijalne kandidatkinje (Albanija, BIH – a, Srbija, Kosovo). Za razdoblje od 2007. do 2013. EU otvorila je novi program IPA koji predstavlja jedinstveni financijski instrument za financiranje programa između zemalja članica EU i zemalja kandidatkinja ili potencijalnih kandidatkinja za članstvo. Program IPA komponenta II, pod nazivom Prekogranični program Hrvatska – Crna Gora, pruža potporu projektima koji se donose na prekograničnu suradnju pogranični regija Republike Hrvatske i Crne Gore.

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana