Kultura

“Infleksije i refleksije” Tomislava Ivanišina

"Infleksije i refleksije" Tomislava Ivanišina

Samostalna izložba likovnog umjetnika Tomislava Ivanišina „Infleksije i refleksije mediteranskih boja od Sv. Jakova prema Dubcu“ otvorena je ovog četvrtka u palači Sponza.

 
– Vesele me slike Tomislava Ivanišina zato što su čista vizualnost, čista percepcija. Dok slika ne upada u zamku nekakvog stila, traženja poveznice s nečim što je dio nekakve dubrovačke tradicije. Čak suprotno, u tim slikama pronalazim povlačenje iz kulture, iz svijeta koji nas nekad zna povrijediti, pronalazim povlačenje prema prirodi, tamo gdje se može naći izvorni svijet. Tako i kad se Dubrovnik pojavljuje, vidi se povlačenje pred tom prirodom koja ga okružuje. I to se dosljedno ponavlja, nema kolebanja u slikama- istaknuo je Luko Piplica na otvaranju izložbe.

Inače, Tomislav Ivanišin slika dubrovačke motive, pelješke krajolike, marine dubrovačkog priobalja i malostonskog zaljev te mrtve prirode.

Prvu samostalnu izložbu imao je u uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara 1991. godine. Drugu samostalnu izložbu također u Sponzi imao je pred Sv. Nikolu 1993. Na trećoj izložbi u Sponzi, koja je otvorena ovog četvrtka, izložio je ulja veličine 50 za 70 centimetara. S obzirom da ljeto i kraj tjedna obično provodi na Pelješcu, ovu izložbu  upotpunio je s nekoliko peljeških motiva.  

– Izložio sam  50-ak radova koji su nastali od 2006. do današnjih dana – rekao nam je Ivanišin dodavši kako je sasvim slučajno došlo do realizacije ove izložbe ponovno u Sponzi.

Izlagao je samostalno u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Širokom Brijegu i Zadru. Član je dubrovačkog ogranka Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba je realizirana uz pomoć Grada Dubrovnika, a može se pogledati do 20. stvibnja.
 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist