Natrag
17.2.2019 00:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

Industrijska proizvodnja raste početkom godine

4.3.2013 @ 21:37 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku,  industrijska je proizvodnja u prvom mjesecu ove godine zabilježila pomalo neočekivani rast u odnosu na siječanj prošle godine.

Industrijska je proizvodnja u siječnju porasla za 3,4 posto na godišnjoj razini, a pretpostavlja se da je godišnji rast najvećim dijelom posljedica niske prošlogodišnje baze.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 2,8 posto godišnje, dok je u siječnju 2012. ostvaren pad od 9,4 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 6,9 posto, dok je u siječnju 2012. pala za 2,8 posto.

Proizvodnja energije porasla je za 4,5 posto, dok je u siječnju prošle godine pala za 14,9 posto. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija ostvarila je razmjerno visoki rast od 11,6 (uz pad od 14,5 posto u baznom mjesecu).

Pozitivna godišnja stopa svakako je pozitivan pomak nakon što su tijekom cijele 2012. bile ostvarivane razmjerno visoke stope pada, prenosi Limun.hr.

Unatoč rastu u siječnju, na razini cijele godine ne očekuje se rast industrijske proizvodnje. Niska baza će zasigurno ublažavati negativna kretanja, no slaba domaća i inozemna potražnja, na koju će utjecati očekivani pad na našim najvažnijim izvoznim tržištima (Italija i Slovenija) te izlazak iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, te restrukturiranje poduzeća utjecat će na blagi pad industrijske proizvodnje i u 2013. godini.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana