Aktualno

Industrijska proizvodnja pala za 4,1 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači neočekivano pala za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je posljedica slabe domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja kompanija zbog pristupanja Europskoj uniji.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u veljači oslabjela za tri posto prema prethodnom mjesecu, a prema veljači prošle godine za 4,1 posto.

Pad industrijske proizvodnje vjerojatno će se nastaviti tijekom cijele godine zbog slabe domaće i inozemne potražnje te pod utjecajem restrukturiranja domaće industrije, koji će biti dodatno naglašen zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ocjenjuje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. 

Zbog pristupanja Uniji može se očekivati, dodaje, gubitak dijela proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta. Također, dio proizvodnje mogao bi biti prebačen u zemlje u okruženju radi zadržavanja povlaštenog trgovinskog statusa u toj regiji i nižih troškova proizvodnje, zaključuje Šantić, koji u cijeloj ovoj godini očekuje pad industrijske proizvodnje za 2,5 posto, nakon što je lani potonula 5,5 posto.

Pročitajte još

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist

Pomozimo našem sugrađaninu Ivici Šariću – Žiki u borbi s teškom bolešću

Dulist

‘ROMEO I JULIJA’ Zbog ozljede glumice Amande Osborne premijera prekinuta nakon prvog čina

Dulist