Natrag
19.2.2019 18:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Imamo Papu Franja – Argentinca!

13.3.2013 @ 18:11 Baldo Marunčić Zanimljivosti
13;13

Podijelite:

Imamo Papu! Na dimnjaku Sikstinske kapele nešto poslije 19 sati pojavio se bijeli dim, znak da je 115 kardinala zatvorenih u kapeli s dvotrećinskom većinom izabralo Petrova nasljednika, 266. Papu po redu, a to je Argentinac Jorge Mario Bergoglio – Franjo!

Da je novi Papa zaista izabran potvrdio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran riječima: Habemus Papam! Urbi et Orbi svijetu i rimskom puku obratio se novi Papa Argentinac Jorge Mario Bergoglio (76) s balkona Bazilike, tzv. Lože blagoslova hodočasnicima na Trgu svetog Petra.

– Čini se da su moja braća kardinali izbor doveli na kraj svijeta, ali eto tu smo – kazao je Franjo.

Podsjetimo, nakon što se Joseph Ratzinger odreknuo papinstva, Katolička crkva od 28. veljače u 20 sati bila je bez poglavara. Od novog Pape velika su očekivanja i mnogo posla i izazova.

Franjo je prvi Isusovac izabran za poglavara Katoličke crkve. Također, prvi izvan Europe nakon više od milenija, prvi iz dviju Amerika i prvi iz južne hemisfere. Zanimljiv je podatak kako je upravo on bio glavni konkurent Josephu Ratzingeru na Konklavama 2005. godine.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana