Zanimljivosti

Imamo najviše standarde sigurnosti plovidbe

Povodom 25. lipnja, međunarodnog Dana pomoraca, koji se u organizaciji Međunarodne pomorske organizacije (IMO) ove godine obilježava pod temom Lica mora (Faces of the Sea), ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uputio je čestitku pomorcima i njihovim obiteljima.

Čestitku prenosimo u cijelosti.

 – Svjesni uloge naših pomorca u hrvatskom pomorstvu i njihova predana rada kako na našem moru tako i na morima i oceanima daleko od domovine, priključujemo se kampanji Međunarodne pomorske organizacije koja ističe značaj čovjeka kao pojedinca u cjelokupnoj pomorskoj industriji.
Nerijetko izgubimo iz vida da bez pomoraca svjetska ekonomija ne bi funkcionirala budući se čak 90 posto roba preveze morskim putem. Pomorci su upravo ti koji sve nas svakodnevno povezuju sa svijetom, a njegova dobra donose do naših domova. I svaki je od njih bitan – i onaj na pučini, i onaj u luci. Pridružujemo se pozivu pomorcima da svoju radnu svakodnevicu zabilježe kamerom i fotografijom te je pošalju u svijet putem interneta kako bi nam još bolje približili ljudsko lice pomorskog posla.
Budući pomorcima brod nije samo mjesto rada nego je i životni prostor posebno me raduje što u kolovozu 2013. godine stupa na snagu Konvencija o radu pomoraca koja  predstavlja glavni međunarodni instrument kojim su cjelovito uređeni  standardi  života, rada i socijalnih uvjeta pomoraca. Uvjeti za njezinu provedbu u našem su zakonodavstvu osigurani Pomorskim zakonikom i njegovim podzakonskim propisima.
Osigurati pomorcima što sigurniju plovidbu i zaštititi ih od opasnosti kao što je piratstvo predstavlja izazov i obvezu svakoj pomorskoj administraciji. Prepoznavši piratstvo kao ozbiljnu prijetnju za naše pomorce i brodare uspostavili smo nacionalni pravni okvir njihove zaštite koji uključuje i ukrcaj osoba za naoružanu zaštitu na hrvatske brodove kada prolaze kroz rizična područja.
 
U trenutku kad Republika Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije možemo ponosno reći da primjenjujemo najviše međunarodne i europske standarde sigurnosti plovidbe, sigurnosne zaštite i zaštite mora od onečišćenja s brodova te životnih, radnih i socijalnih uvjeta pomoraca.
 
Čestitam svim pomorcima njihov Dan i želim im mirno more! – ističe ministar Hajdaš Dončić.

Pročitajte još

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica

DIVNA GESTA GIMNAZIJALACA Pomogli mališanima u Boliviji, evo kako su im uzvratili

Dulist