Aktualno

Imamo flotu, tražimo potporu!

Imamo flotu, tražimo potporu!

Na sastanku Strukovne grupe za morsko ribarstvo i preradu ribe istaknuti su gorući problemi gospodarske grane koja posljednjih godina prolazi kroz najteže razdoblje.

– Zaštićena cijena plavog dizela od pet kuna je dobro funkcionirala, ali smo smjenom vlade ostali u vakuumu. Imamo usmene garancije pomoćnika ministra poljoprivrede Mira Kučića, ali ništa na pismeno. A moramo još godinu i pol dana preživjeti do ulaska u Europsku uniju – tvrdi predsjednik Strukovne udruge Dinko Cvjetović te ističe kako je riječ o spašavanju sektora koji je na koljenima.

Kao poseban problem na sastanku je istaknuto radno vrijeme ribara na hrvatskim ribarskim brodovima, jer je zakon po tom pitanju neprovediv.
– Morali bismo helikopterom razvoziti naše ribare kada im smjena na brodu završi. More je specifično radno mjesto, posebno u ekstremnim situacijama kada smo ponekad i do dvadeset sati na moru – kaže Cvjetović.

Na sastanku je istaknuto kako hrvatske ribare ulaskom u Europsku uniju očekuje i nalog o smanjenju flote za 30%, a za drugu polovicu 2013. godine trebao bi im biti dostupan fond za smanjenje broja povlastica za ribarenje, čime bi se mnogim ribarima omogućio izlazak iz posla kroz otkup plovila.
 
Cvjetović je spomenuo i zanimljivu situaciju u kojoj su se našli ribari u akvatoriju od Prevlake do Molunta.
– Mi smo s MUP-om imali dogovor da sva eksplozivna sredstva koja izvučemo predamo pirotehničarima, ali nakon što sam im ja dostavio deset takvih „ulova“ dobili smo dopis iz MUP-a kako u tom akvatoriju više ne smijemo kočariti – ističe Cvjetović te iskazao nadu da će se situacija razjasniti kako se ne bi opet dogodilo da na Šunju ispluta „boča“.

– Obnovili smo i modernizirali flotu kako bismo parirali Talijanima. Bezveze smo izgubili ZERP, ali ipak u ovom trenutku ispunjamo optimalne uvjete koje od nas traži Europska unija. Jer da ih ne ispunjamo, bili bi dužni prepustiti pravo iskorištavanja drugima, pa bismo viđali talijanske ili njemačke kočarice. Srećom, stvorili smo respektabilnu flotu, pa zasad do toga neće doći – tvrdi Cvjetović.

Pročitajte još

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist