Natrag
20.4.2019 14:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

Imamo 2,5 mobitela po kućanstvu!

22.3.2012 @ 19:20 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Čak 90 posto hrvatskih kućanstava im barem jedan mobitel i to njaviše u Dalmaciji gdje je 'pokrivenost' kućanstava mobitelom visokih 96 posto. Pokazalo je to istraživanje GfK.

Opremljenost kućanstava trajnim dobrima vrlo je važna za organizaciju života ukućana, pišu iz GFk, a proizvodi kao što su telefon, televizija, frižider i mašina za robu prisutni su u gotovo svim domovima.
Telefon posjeduje 99 posto kućanstava, a fiksnu liniju ima ukupno oko 85% istih. Broj fiksnih linija i dalje je u laganom padu, dok oko 6% kućanstava ima posebno i faks uređaj za primanje i slanje poruka putem fiksnog telefona.

Prosječan broj mobitela po kućanstvu iznosi 2,5 komada, dok se ta brojka kod kućanstava s prihodima većim od 8 tisuća kuna, kreće između 2,9 do 3,4. Nadalje, istraživanje je pokazalo kako se u 16 posto kućanstava nalazi barem jedan smartphone, blackbery i iPhone uređaj. Čak dva posto kućanstava nema televiziju, a skoro polovina građana ima TV s ravnim ekranom. Prosječan broj TV prijemnika po kućanstvu je 1,4.

Proizvod koji posebno ukazuje na 'suvremenu pismenost' navodi se u istraživanju GfK, je osobno računalo te je bilo da je riječ o stolnom, laptopu ili notebooku prisutan u gotovo 70 posto kućanstava. Priključak na Internet ima 65% kućanstava – najviše u Istri s Primorjem (73%), te Zagrebu i Dalmaciji (71%). Dok je priključak na Internet prisutan u samo 17% kućanstava s najnižim mjesečnim primanjima, kod onih s preko 8 tisuća kuna kreće se između 87 i 92%.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana