Vaše vijesti

‘Imaju li vijećnici imalo savjesti, srama i obzira, kad prepuštaju naše bogatstvo strancima sumnjivog rejtinga?’

'Imaju li vijećnici imalo savjesti, srama i obzira, kad prepuštaju naše bogatstvo strancima sumnjivog rejtinga?'

Gradsko vijeće po svojoj definiciji jest predstavničko tijelo građana i tijelo lokalne samouprave, ali u stvarnosti, kad gledate sjednice GV-a, naročito pojedine odluke, nije vam jasno koga to oni zapravo predstavljaju, ali ste sigurni da građane svakako – NE.

Ima bezbroj primjera koji potvrđuju ovu tvrdnju, naročito se to odnosi na odluke koje izglasa famozni ‘dubrovački dogovor’, ali zaintrigirala me i zgrozila posljednja odluka GV sa sjednice od 14. ožujka, a koja glasi: „većinom glasova prihvaćen je prijedlog da tvrtka koja vodi projekt golfa na Srđu, a sa sjedištem na Djevičanskim otocima, ODLUČI kako će izgledati neizgrađena površina u Sv Jakovu“!

U obrazloženju ove nebuloze stoji kako je 16. prosinca 2015. UO za urbanizam,prostorno planiranje i zaštitu okoliša zaprimilo dopis društva Vlla Daniela d.o.o., a koje izražava spremnost financiranja izrade UPU (urbanistički plan uređenja) 2.2. Sv Jakov, te traži da se donese Odluka o izradi UPU za to „neuređeno područje“ na kojem nije moguća gradnja ako se ne izradi UPU. I gle čuda, GV Grada promptno udovoljava željama Djevičanskih otoka i brže bolje donosi traženu Odluku! Nevjerojatno, ali istinito!

Čovjek jednostavno ne može povjerovati da nam se ovako nešto događa! Gradsko vijeće, kao predstavničko tijelo građana Dubrovnika, prepušta odluku o uređenju Sv Jakova tvrtki registriranoj na Djevičanskim otocima, a u kojoj rade svi oni koji su se već „dokazali“ Gradu i građanima, sa famoznim ugovorima za tvrđavu Imperijal, golf terene, infrastrukturu itd. Drugim riječima, GV ,unatoč svemu, opet i iznova servisira jednu sumnjivu tvrtku s kojom Grad već ima loša iskustva.

S druge strane, Grad ima svoje zaposlenike i stručnjake koji bi mogli i znali, pa i trebali izraditi UPU Sv Jakova, i ne vidim niti jedan pametan razlog zašto bi se taj posao davao nekome sa strane, i to sa potvrđeno lošim referencama. A zna se, kad netko financira izradu UPU-a, sigurno ima i neke pretenzije, pa sutra i prednosti kod same gradnje. Ovim činom sami sebe smo “izbacili iz igre“, a tko zna zašto?

Glavni zagovornici ove famozne Odluke bili su vijećnici Vićan,Franković i Gojun, pa Vlahušić i svi oni pripadnici ‘dubrovačkog dogovora’. Jedini koji su bili protiv ovakve zloguke odluke bili su vijećnci KLGB Srđ je naš i vijećnica O. Muratti.

Ovo je još jedna velika sramota i zlonamjera koja se gotovo šutke i na mala vrata uvlači u naš Grad i to uz pomoć GV koje bi trebalo biti glavni zaštitnik Grada i građana od ovakvih malverzacija. Vijećnik Vićan je u svojoj poznatoj maniri to obrazložio ovako: „nije važno tko će učinit UPU, jer će to opet doći na GV pa se ne mora izglasat!“ Po njemu, svi smo blesavi, nemamo iskustva i ne znamo kako to ide i što se iza toga krije, te tko će opet izglasat sve onako kako traži tobožnji investitor s Djevičanskih otoka.

Nameću se pitanja: Imaju li ovi vijećnici imalo savjesti, srama i obzira, kad tako olako prepuštaju naše zajedničko bogatstvo strancima, sumnjivog rejtinga? Koga oni to zastupaju i zašto ?

I tako GV, predstavničko tijelo građana, u još jednom izdajničkom pohodu, izigrava servis i podilazi tamo nekoj firmi za koju se zna samo to da nije stekla povjerenja građana, i predaje joj u ruke jedino preostalo područje Grada koje još nije devastirano.

Treba napomenuti i to da postojeća infrastruktura ne prati megalomanske namjere investitora u Sv Jakovu, što bi opet moglo pasti na teret Grada, ali njih ionako to ne brine. Oni će izgradit, nagrdit, uništit, prodat i otić, a nama će ostat njihovo smeće i devastirani Sv jakov.

Pa kakvi su to ljudi koji sjede u GV i bez imalo srama dižu ruke za ovakve štetne projekte, a istovremeno ne brinu za kvalitetu života građana niti traže odgovornost onih koji su nas, između ostalog , više od 4 mjeseca ostavili bez prometa kroz Zagrebačku?

Sve u svemu izgleda da je, poput gradonačelnika, i GV samo sebi svrha i mjesto gdje pojedinci zadovoljavaju svoje privatne interese. Iz ovoga se svakako izuzimaju 3 vijećnika KLGB Srđ je naš , koji jedini zagovaraju interese Grada i građana i na tome im hvala. Ali, nažalost, uvijek su nadglasani od ove druge, interesne većine, kojoj su Grad i građani zadnja rupa na svirali.

Dr. Dorina Mitić-Šoša

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist