Politika

Imaju li gradski SDP-ovci veću plaću od Milanovića?

Imaju li gradski SDP-ovci veću plaću od Milanovića?

Gomilaju li pojedini dubrovački političari funkcije u raznim gradskim tvrtkama, nadzornim odborima ili upravnim vijećima, pitanje je koje se ovi dana nametnulo među dijelom lokalnih SDP-ovaca.

O tome tko je u kojem nadzornom odboru i upravnom vijeću razglabalo se i na prošlotjednom Gradskom oboru SDP-a.
Najbolji primjer za to mogao bi biti upravo SDP-ovac Božidar Memed, direktor Luke Dubrovnik, gradski vijećnik, ali i član dva upravna vijeća, te jednog nadzornog odbora. Memed je, naime, predsjednik Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci. Pa iako je u Dubrovačkim vatrogascima, što nam je rekla predsjednica dubrovačkog SDP-a Olga Muratti, Memed stavio mandat na raspolaganje, ostaje član još dva Upravna Vijeća. Onog Lučke uprave Dubrovnik u kojem sjedi kao predstavnik Luke, a od nedavno je od strane Vlade Zorana Milanovića imenovan u Nadzorni odbor Zračne Luke Dubrovnik.
 
IZDAŠAN DODATNI HONORAR
 

Mi smo na početku mandata između sebe podijelili upravna vijeća, što se uvijek radi, a pri tome sam vodila računa da raspodjela bude proporcionalna. U SDP-u nema velikih gomilanja – Olga Muratti

Uz to ne treba zaboraviti kako je Memed i gradski vijećnik vladajuće koalicije, a u Gradskom vijeću je predsjednik Odbora za proračun i financije, član je Odbora za javna priznanja te zamjenik predsjednika Odbora za predstavke, pritužbe i prigovore, no za te odbore ne dobiva ekstra naknadu.
Ne treba niti spominjati kako Božo Memed, uz vjerujemo dobru direktorsku plaću (u 2010. godini prosječna neto plaća Luke Dubrovnik iznosila je 6 326 kuna), u vijećima i odborima prima i određenu naknadu. Kao gradski vijećnik dobiva 1500 kuna naknade, a ako uzmemo kako je prosječna naknada članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova 1000 kuna, dok je limit u državnim tvrtkama i upravama limiti 2000 kuna, dolazimo do oko 6500 kuna koje Memed, mimo plaće, dobije za rad u tim tijelima. Dakle, mjesečno dodatno dobije nečiju lijepu neto plaću.
Pitanje tko gdje sjedi, potaknuto je dakle među dubrovačkim SDP-ovcima, točnije potaknuo ga je Stjepko Kordić koji je navodno tražio točan popis tko gdje sjedi, upravo zbog Memedovog primjera.
O svemu smo stoga upitali i predsjednicu dubrovačkog SDP-a koja ističe kako se takav popis nema što tražiti kad su imena svih članova nadzornih odbora i upravnih vijeća transparenta, javan te ih svih imaju.
 
 
NIJE MEMED JEDINI
 
– Bila je samo priča u stilu: idemo vidjeti tko je gdje – govori nam Muratti, dodavši kako je sve ostalo zlonamjerna priča.
Naglasila je i kako je Memed u upravnom vijeću Lučke uprave kao predstavnik Luke, ne Grada, u Nadzorni odbor Zračne luke imenovala ga je Vlada, a u Upravnom vijeću vatrogasaca dao je mandat na raspolaganje.
– Mi smo na početku mandata između sebe podijelili upravna vijeća, što se uvijek radi, a pri tome sam vodila računa da raspodjela bude proporcionalna. U SDP-u nema velikih gomilanja – rekla je Olga Muratti, dodavši kako mislim da je to unutar njene stranke dobro raspoređeno.  
No, ništa bolji od Memeda, kada su u pitanju pozicije u odborima i vijećima nije ni Pero Vićan, doduše vijećnik s nezavisne liste, ali je i on u vladajućoj koaliciji.
Vićan je tako predstavnik Grada Dubrovnika u Nadzornom odboru Zračne luke Dubrovnik, te predsjednik dva nadzorna odbora – Libertasa i Vodovoda. Uz to je i gradski vijećnik, samo što za razliku od Memeda nije direktor gradske tvrtke. Skoro pa bi im se mogao pridružiti i Branko Negodić. Iako nije gradski vijećnik Negodić je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, te član upravnih vijeća Dubrovačkih ljetnih igara te Lučke uprave Dubrovnik. A i sam Stjepko Kordić,  rekla nam je Olga Muratti, ima dva nadzorna odbora, odnosno uprava vijeća – ono u Vodovodu i i Lučkoj upravi Dubrovnik.
 
 

NISU USTANOVE U KULTURI, PA ŠTO?
Zaboravljene ustanove

Popis članova nadzornih odbora u trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu Grada kao i članove upravnih vijeća javnih ustanova tražili smo od gradske uprave. Odgovor smo dobili u dva navrata, ali nepotpun. Naime, iako smo u pitanju upućenom Gradu Dubrovniku naveli točno sve tvrtke i javne ustanove za koje tražimo članove (dakle sve), uključujući i Rezervat Lokrum, i Športske objekte, i Dječje vrtiće, za tri navedene nismo dobili popis članova upravnih vijeća.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist