Natrag
22.4.2019 16:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

IMA NADE U Arboretumu izliječili palme zaražene pipom!

15.4.2017 @ 10:22 Dulist Županija
2;2

Podijelite:

Odlične vijesti stižu iz Arboretuma Trsteno. Za palme napadnute palminom pipom izgleda ipak ima spasa.

-Izliječene palme koje su bile napadnute od palmine pipe. Novi listovi rastu! – poruka je koju su iz Arboretuma uz popratne fotografije objavili na Facebooku.

Ovaj štetni i invazivni nametnik je, naime, usprkos preventivnoj zaštiti, uspio napasti i tri palme u Arboretumu. A kako su ih spasili? Orezali su ih i tretirali insekticidom. I očito spasili!

Iz Arboretuma naglašavaju kako je borba protiv palmine pipe izuzetno zahtjevna, a kako se radi o izrazito invazivnom i prilagodljivom štetniku uvijek postoji mogućnost zaraze unatoč redovitom preventivnom tretiranju.

-Veliki problem predstavljaju okolne palme koje nisu redoviti tretirane i one su najveći izvor zaraze tj. novih kukaca koji su u konstantnom letu. To je i razlog da se je ovoliko palmi stradalo na području Dubrovnika – napisali su iz Arboretuma.

Inače, crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) invazivni je štetnik koji agresivno napada i uništava već neko vrijeme palme diljem Dubrovnika. Zaraza se rapidno širi, a njene posljedice vide se na svakom koraku u otužnim prizorima sasušenih i uništenih palmi. Crvena palmina pipa u Hrvatskoj se prvi put pojavila 2011. godine u Zadarskoj županiji odakle započinje njeno širenje. Na dubrovačkom području prvo žarište je zabilježeno u Velikom Zatonu, odakle se, budući da kukac može letjeti dva do tri kilometra, proširio na Lozicu, Rijeku dubrovačku, a preko Kantafiga stigao je i do Lapada te se vrlo brzo proširio na ostale dijelove grada, a zabilježena je i u Župi, Cavtatu…

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana