Aktualno

Ilko Ćimić – istraživački novinar godine

Ilko Ćimić - istraživački novinar godine

Dubrovački novinar koji već godinama piše na nacionalnom portalu index.hr Ilko Ćimić dobio je prestižnu nagradu za istraživačkog novinara godine.

Na danas održanoj dodjeli nagrada Hrvatskog novinarskog društva, predsjednik HND-a Zdenko Duka u uvodnom govoru je kazao: "Nagrađujemo najbolje novinarske priloge. Ove godine je bila žestoka konkurencija".
 
U kategoriji istraživačkog novinarstva nagradu "Marija Jurić Zagorka" je osvojio Indexov novinar Ilko Ćimić za seriju od 17 članaka pod zajedničkim nazivom "Dossier: Afera Kamensko", objavljenih tijekom 2011. godine na portalu Index.hr. To je prvi put da je nagrada završila u rukama online novinara.
 
Ćimić je svoju nagradu posvetio radnicama Kamenskog: "Želim posvetiti ovu nagradu radnicama Kamenskog, koje su se borile i još uvijek se bore protiv medijskih tajkuna, najmoćnijih financijera ove države, protiv institucija koje ne rade svoj posao". Za kraj je poručio: "Danas gledamo da je represivni aparat svom svojom silom navalio na radnike Jadrankamena. Borba se nastavlja!".
 
"Između desetak prijedloga za najbolje radove za istraživačko novinarstvo, od kojih bi gotovo svaki mogao ponijeti tu titulu, Ocjenjivački odbor opredijelio se iz više razloga upravo za serijal članaka i istraživanje Ilka Ćimića o aferi Kamensko. Osim ekskluzivnosti i važnosti za javnost objavljenih informacija ističemo da se Ilko Ćimić nije skrivao iza naznaka o mogućim malverzacijama, već je sustavno i vrlo jasno imenom i prezimenom prozivao sve `zaslužne` za tu aferu. I to ne samo one koji su nešto činili već i državne organe koji nisu činili ono što su trebali", navodi se u obrazloženju HND-a.
 
"Ilko Ćimić u potpunosti je i sustavno razotkrio i dokumentirao aferu skandaloznog i netransparentnog vlasničkog preuzimanja propale tekstilne tvrtke Kamensko, u kojoj je nakon odlaska u stečaj bez posla ostalo 500 radnica, a koja je, ako je vjerovati tekstovima, upropaštena isključivo zbog tajkunskih malverzacija radi preuzimanja vrijednih nekretnina u središtu Zagreba. Vrlo jasnim i preciznim stilom Ćimić je ovu temu obradio profesionalno i etički neprijeporno. Osim toga, bez obzira na pritiske koji su kulminirali informativnim razgovorom u DORH-u nije se dao obeshrabriti i nastavio je istraživati tu temu braneći time i osnovne zasade novinarskih sloboda. Dodatnu aktualnost člancima Ilka Ćimića daje antikorupcijsko raspoloženje javnosti i obećanja organa vlasti da `nedodirljivih` neće biti, što njegovi tekstovi, nažalost, opovrgavaju", dodaje se.
 
Novinar godine Josip Šarić, nagrada za životno djelo pripala Ivi Horvatu
 
Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac za kolumne "Pisanje uz vjetar", književni feljton "Zovem se Antonija" i političko – duhovnu raščlambu grada Karlovca "Moj Karlovac uništili su zli učenici-putnici". Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za radijsko novinarstvo je dobila Renata Škudar za serijal od sedam reportaža "Izbori 2011". Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za televizijsko novinarstvo dobila je Danka Derifaj za reportažu o dugoreškoj tvornici koja svakodnevno obrađuje 30 tona opasnog otpada.
Nagradu "Žarko Kaić" za snimateljski prilog na televiziji dobio je Jura Ožić-Bebek za seriju priloga s ratišta te dokumentarac "Sjeverna Koreja: Gladna djeca komunizma". Nagradu "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju dobio je Patrik Macek za fotografiju "HDZ na koljenima". Priznanje HND-a "Milan Grlović" za izniman doprinos u radu Hrvatskog novinarskog društva dobio je Živko Gruden, a nagradu "Otokar Keršovani" za životno djelo dobio je Ivo Horvat. Nagrada "Novinar godine" za 2011. godinu pripala je Josipu Šariću. U istoj su kategoriji bili nominirani i Indexov komentator Tomislav Klauški, Jasmina Popović te Hrvoje Zovko.
 
"Povijest tekstova Tomislava Klauškog je i svojevrsna povijest umreženog organiziranog kriminala u Hrvatskoj"
 
Nominaciju Klauškog za novinara godine HND je obrazložio sljedećim riječima: "Tekstovi Tomislava Klauškog već su nekoliko godina u vrhu hrvatskog novinarstva te ga predlažem za novinara godine 2011. Klauški je zauzeo maksimalno kritičku novinarsku poziciju, onakvu kakva bi zapravo trebala biti istinska bespoštedna novinarska pozicija koja propitkuje sve redom i nikog ne štedi. Pod njegovom lupom ili bolje rečeno – na njegovoj meti – su sve politike i političari, društvena stremljenja, moral, ekonomske mjere i programi".
 
"Nikada nije neutralan nego je angažiran, uglavnom negativnog stava prema aktualnim društvenim događajima, pojavama i osobama. Dakle, uglavnom je razarač, a ne graditelj koji bi ukazivao na pozitivne primjere u namjeri da ih propagira. Ali, što se tu može? Ako se osvrnemo na naših posljednjih dvadesetak godina, bilo je puno više svega negativnog, nego onog pozitivnog čime bismo se mogli dičiti", dodaje se.
 
"Arhiva Tomislava Klauškog besprijekorna je, u njoj nema propuštenih događaja. Ima i pozitivnih stvari i primjera, ali arhiva pamti svaku pogrešnu radnju, svaku nesmislenu izjavu i onda – kad dođe vrijeme da javna osoba bude na tapeti – Tomislav Klauški joj nabroji sve što je dotad zgriješila. Povijest tekstova Tomislava Klauškog je i svojevrsna povijest umreženog organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Tomislav Klauški posve je osebujan novinarski autor. Njemu je osobito važan stil. Stil je čovjek ali stil je i bogatstvo sadržaja koji se iznosi. On osobito voli proturječnosti i kalambure pa voli uniziti svako dobro djelo napomenama o moralnim posrnućima. Kao što se i ono što je loše napravljeno može relativizirati, iako u moralnom okviru Tomislava Klauškog – nema opravdanja", navodi se.
 
"Bez obzira na to koliko se s njegovim tekstovima slagali – čitati o Jadranki Kosor, Sanaderu, Vladimiru Zagorcu, Glavašu, Ivanu Jakovčiću, Ivici Todoriću, Željku Rohatinskom, Radimiru Čačiću, Zoranu Milanoviću i drugim junacima našeg doba iz pera Tomislava Klauškog izuzetno je zanimljivo.
Tomislav Klauški, rođen 1971. godine, bio je novinar Novog lista, Slobodne Dalmacije, Poslovnog dnevnika, a od 2007. piše komentare za Index.hr, uglavnom o unutarnjoj politici", zaključuje se u obrazloženju HND-a.
 
 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist