Aktualno

Ili glas za UPU ili sve ispočetka?

Ili glas za UPU ili sve ispočetka?

Hoće li Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug proći na Gradskom vijeću u novom sazivu ili će se dokument, čija procedura izrade traje već sedmu godinu, vratiti na sami početak?

Naime, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u svojim prvim izjavama po izboru u novi mandat kao jedan od glavnih ciljeva istaknuo je nastavak realizacije projekta golfa na Srđu te pritom naglasio kako će se UPU golfa na Srđu naći na dnevnom redu prve ili druge sjednice novog saziva Gradskog vijeća. Računajući kako će prva sjednica ipak biti tek konstituirajuća, može se pretpostaviti kako će se Prijedlog na klupama gradskih vijećnika naći na drugoj sjednici, vjerojatno u srpnju.

Pritom treba podsjetiti kako, prema proceduri, Vlahušić kao gradonačelnik tek predlaže moguće točke dnevnog reda predsjedniku Gradskog vijeća, a koji potom odlučuje koje točke su dovoljno pripremljene da budu uvrštene u dnevni red.

Vlahušić je, prema vlastitim riječima, već postigao dogovor s Olgom Muratti kako će upravo ona biti nova (stara) predsjednica Gradskog vijeća, premda koalicija satkana od SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i DDS-a čini 12 ruku u gradskom parlamentu. Dakle, jedna ruka za sada manjka pa ostaje pitanje kako je to Vlahušić zamislio oformiti većinu koja će podržati Muratti, ali i izglasati UPU.
 
Rok do rujna?
 
Druga bitna činjenica u postupku izglasavanja UPU-a jest krajnji rok za donošenje tog prostornog dokumenta koji navodno istječe na jesen. U slučaju da Gradsko vijeće ne izglasa postojeći UPU do tog roka (ili se prethodno ne uspije ni konstituirati), procedura donošenja vraća se na početak!

– Naš stav je odavno poznat. Smatramo kako nema nikakvih prepreka da UPU bude na dnevnom redu Gradskog vijeća što prije moguće. Nema više nikakvih razloga da se na bilo koji način to oteže, s obzirom da je riječ o tehničkom postupku – kazao je za duList prokurist tvrtke Razvoj Golf Ivan Kusalić.

Premda u novom sazivu Gradskog vijeća sjede i tri člana inicijative „Srđ je Grad“, u čijem programu je kao jedna od ključnih točaka navedeno i zaustavljanje projekta na Srđu, Kusalić ističe kako se ne želi baviti politikom niti ga to zanima.
– Predloženi plan je legalan i potvrđen od svih institucija i treba ga potvrditi u skladu sa zakonom. I svi gradski vijećnici trebaju postupati u skladu sa zakonom – ističe Kusalić.

U slučaju da UPU prođe, ističe Kusalić, projekt se nastavlja u skladu s najavama. A što ako se ipak ispriječe problemi u gradskoj vijećnici i UPU ne bude donesen do krajnjeg roka?
– Uopće ne želim razmišljati u tom smjeru jer zbilja mislim da nema razloga da se plan ne izglasa. Međutim, naravno da uvijek postoje ruke, većina i manjina. Iskreno se nadam da do toga neće dođi. Nema razloga da Gradsko vijeće ne potvrdi gradski projekt, koji je legalan i legitiman. Ne znam zašto bi politika odbila projekt kojeg Grad vodi od samog početka? – objašnjava Kusalić, koji ne zna što bi slijedilo ukoliko UPU zaista ne prođe.

– Zbilja o tome nisam razmišljao i ne vidim razloga zašto i bih, s obzirom da to sve ne ovisi o nama. To je gradski projekt, kojem je Grad Dubrovnik u nekoliko navrata dao svoju potporu i nositelj je izrade tog UPU-a. Tako da nema razloga da se UPU i ne usvoji – zaključuje Kusalić.

Nositelj nezavisne liste „Srđ je Grad“ Igor Miošić, koji će uz još dvoje kolega s liste, biti gradski vijećnik u novom sazivu i odlučivati o sudbini projekta golfa na Srđu ističe:
– Prvi korak je da ta točka uopće ne dođe na dnevni red Gradskog vijeća. Prvo se Gradsko vijeće treba konstituirati, a potom predsjednik Gradskog vijeća to treba staviti kao prijedlog dnevnog reda. Ne znamo tko će biti predsjednik Gradskog vijeća. Za sad su sve situacije moguće i izgledne i sve su karte otvorene – ističe Miošić.

Miošić napominje kako do sada nisu obavili nikakve razgovore s nikim po pitanju budućeg zajedničkog djelovanja unutar Gradskog vijeća, ali, podsjeća Miošić, 'zna se koje su opcije za golf, a koje protiv'.
 
Novi saziv, novi ljudi
 
– Moramo vidjeti kako će se stvari razvijati. Mi ćemo pokušati upotrijebiti svu moć koju imamo, a koja nije velika, kao i svu mudrost koju imamo, a koja je nešto malo veća od te moći, kako bismo u Gradskom vijeću zaustavili taj projekt. Na kraju krajeva, radi toga smo se velikim dijelom i uključili u politiku – govori Miošić, koji također smatra kako bi, s obzirom da gradski vijećnici u novom sastavu Gradskog vijeća nisu upoznati s UPU-om, bilo normalno da se prvo upoznaju s prijedlogom.

– Potrebno je da prijedlog vijećnicima na vrijeme stigne, pa da ga stignu proučiti i pročitati, i prema tome onda i glasovati. Jer ovo Gradsko vijeće nije kontinuitet starog, već je riječ o novom sazivu kojem treba dati prigodu da se upozna s dokumentima u vezi kojih imaju donijeti odluku – napominje Miošić.

Miošić je na informaciju kako je gradonačelnik Vlahušić već s Olgom Muratti dogovorio da će ona biti predsjednica kazao:
– Mnoge je stvari gradonačelnik Vlahušić s Olgom Muratti dogovarao u protekle četiri godine, uz sufliranje još nekih , i tako upravljao Gradom. Mi se nadamo i čvrsto vjerujemo kako ćemo takvoj praksi stati na kraj – istaknuo je Miošić.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist