Kultura

Igre se zatvaraju uz najveće operne zvijezde

Igre se zatvaraju uz najveće operne zvijezde

Zatvaranje 63. Dubrovačkih ljetnih igara obilježit će Opera gala u sklopu Vip programa s najvećim opernim zvijezdama današnjice – sopranisticom Invom Mulom i baritonom Leom Nuccijem te Slovenskom filharmonijom pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, u subotu, 25. kolovoza u 22:00 sata ispred crkve sv. Vlaha. Tradicionalno spuštanje festivalske zastave Libertas s Orlandovog stupa uslijedit će nakon koncerta u ponoć. 

 
Albanska sopranistica  Inva Mula reputaciju operne zvijezde stekla je pjevajući na prestižnim opernim pozornicama diljem svijeta, a dodatnu popularnost stekla je ulogom Dive Plava laguna u filmu Peti element Luca Bessona. U Italiji redovito surađuje s čuvenim Riccardom Mutijem u milanskoj operi La Scala, a nakon njezina tri očaravajuća nastupa na Igrama (2009., 2008. i 2007.) može se ustvrditi da je ova operna diva istinska miljenica festivalske publike. Talijanski bariton Leo Nucci proslavio se interpretacijama uloga iz Verdijevih opera, a osobito ulogom Rigoletta iz istoimene Verdijeve opere koju je u svojoj dugogodišnjoj karijeri – od 1967. godine kada se prvi put popeo na scenu – tumačio više od 400 puta! Na Ljetnim igrama 2003. doživio je ovacije publike kad je nastupio sa Zagrebačkim solistima i pijanistom Paolom Marcarinijem pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Slovenska filharmonija je sa svojih više od tristo godina rada jedan od najstarijih orkestara u svijetu. Samo neki od istaknutih imena s kojima je Filharmonija surađivala su: Riccardo Muti, Zubin Mehta, Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, David Oistrach, Arturo Benedetti Michelangeli, Svjatoslav Richter, Gidon Kremer, Vadim Repin, Ivo Pogorelić, Lazar Berman i Ramon Vargas.

Snimili su preko pedeset nosača zvuka, a i čest su gost na Ljetnim igrama. Dirigent Ivan Repušić jedan je od najuspješnijih i najnagrađivanijih mladih hrvatskih glazbenika koji se svojim radom proslavio kako u domovini, tako i u inozemstvu. Od sezone 2010./2011. prvi je kapelmajstor u Državnoj operi u Hannoveru, a u travnju 2011. godine uspješno je debitirao u Deutsche Operi u Berlinu dirigirajući izvedbama La bohème G. Puccinija i Macbeth G. Verdija te u rujnu iste godine u Komische Oper s Verdijevim Rigolettom. Od iduće sezone angažiran je na mjestu kapelmajstora Deutsche Opere u Berlinu. Dobitnik je Orlanda za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara, a od 2009. direktor je glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Za ovaj svečani nastup pred festivalskom publikom odabrani su neki od najljepših ulomaka iz poznatih opera velikih talijanskih skladatelja: Verdijeve – Predigra operi Siciljanske večernje; arija Elene Merci, jeunes amies iz iste opere,  arija Germonta Di Provenza il mar, il soul iz opere Traviata, Predigra operi Nabucco i Dinne, perchè… Figlia! a tal nome io palpito, duet Marie i Simona iz opere Simon Boccanegra. Uslijedit će Predigra Rossinijevog Seviljskog brijača te Largo al factotum, arija Figara i Una voce poco fa, arija Rosine iz istoimene opere. Nakon Intermezza iz Puccinijeve opere Manon Lescaut slijede arija Wally Ebben? Ne andrò lontana iz opere La Wally Alfreda Catalanija, arija Gérarda Nemico della patria iz opere Andrea Chénier Umberta Giordana, a duet Gilde i Rigoletta Tutte le feste… Sì, vendetta iz opere Rigoletto Giuseppea Verdija bit će sjajno finale koncertnog programa večeri.
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist